”Alla andra är rädda för mig”

Bosön på våra alpina åkare. Lotta Säfvenberg Foto: Thomas Ruuth

Magdalena Fjällström-intervju senast. Här kommer lite snack med Charlotta Säfvenberg, UHSK Umeås egen slalomspecialist. Hon är född 1994, gillar hockey, Frölunda och spelare som Erik Karlsson, och hon kom tvåa i slalomcupen i europacupen i vintras, detta efter att ha vunnit en tävling.

Det blev även tre världscupstarter för Säfvenberg, samtliga i slalom, dock inga avancemang till andra åket. Här kommer lite snack från landslagets fystester i våras på Bosön.

Vad säger du om din insats i vintras? 

– Jag är jättenöjd. Jag hade inte förväntat mig så här bra och jag hoppas det finns kvar i höst så jag kan bygga vidare. Jag är missnöjd med junior-VM. Jag kände på morgonen när jag vaknade att det här kommer inte att bli bra, det var ju en stor grej att få starta som nummer ett men jag kände ingenting. Jag tror det var lite jet-lag kanske, det var första gången jag åkte på andra sidan. Jag låg fyra efter första åket, sedan körde jag ur i andra.

– Men jag har två JVM kvar och har fortfarande chans! I vinter går det i Jasna (Slovakien) och jag har varit där och tränat och känslan är bra.

Vad var förklaringen till dina framgångar i vintras? 

– Jag åkte bra säsongen innan också men hade inte lika många chanser att starta och när man börjar i europacupen med startnummer 50 är det svårt. Det sitter mycket i skallen också, man står på start och tänker att ”det här kommer inte att gå”. Den här säsongen blev jag sjua i första tävlingen och på slutet kände jag att alla andra är rädda för mig, så det sitter mycket i skallen.

Dina världscupstarter då? 

– Jag tog det som en kul grej. Det är inte så många som gör superresultat i första tävlingarna.

Och kommande säsong och världscupen? 

– Jag hoppas jag kan köra första tävlingen (i Levi), då tror jag att jag kommer att få starta som nummer 34. Jag vill komma i gång och börja plocka poäng i världscupen och ta mig in topp 30. Jag har ändå varit tvåa totalt i europacupen, men jag har även som mål att ta 450 poäng i europacupen så jag får starta topp 15 i storslalom där.

Din storslalom har inte varit lika bra. Hur ser du på den? 

– (Suck). Jag kan ju. Jag åkte bra i vår och blev åtta på SM. Men det blir för svårt när jag startar sent och det blir slagit. Sedan körde jag slalom i både europacupen och världscupen i vintras och då fanns det inte så mycket tid över för storslalom, när jag fick tid över så åkte jag världscup. Jag vill bli bättre i storslalom, men det tar tid. Skönt att jag har många år kvar!

Har du några OS-drömmar inför vintern? 

– Klart jag vill köra om jag får chansen. Känner jag att det går bra i första tävlingen i Levi så kommer jag ju att köra mot det, men jag blir ju inte förbannad om jag inte får åka OS.

– Men det är ju absolut en morot. Om jag vaknar på morgonen och det regnar ute när jag ska träna så tänker jag ju ”fan, nu kör vi det här, det kommer ju ett OS och jag har chansen att ta mig dit”. Det är en morot men vi får se vad som händer i höst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.