New girl on the block

Västerbottens världscuptalanger Magdalena Fjällström, Charlotta Säfvenberg och Lisa Blomqvist är rätt omskrivna, dels i den här bloggen, dels i länsmedia och till viss del (mest Monne) i riksmedia.

Hildur Karlsson från Brattliden utanför Överklinten är lite mer av en doldis, även om hon tagit USM-guld och tog silver i inofficiella ungdoms-VM, Trofeo Topolino, 2011.

Men börjar 17-åriga Bygdsiljums-åkaren (född 1996) att röra på sig. Hon är uttagen att köra slalom och storslalom på junior-VM nästa veckan (i Jasna, Slovakien), detta efter en bra vinter där hon vunnit två tävlingar och varit i toppen av flera andra. Och i dag gjorde Brattlidens Anja Pärson debut i Europacupen i Monte Pora, Italien. Det började med startnummer 68 och slutade med en plats långt ner i resultatlistan (44:a), men nu är debuten avklarad.

– Det var jätteroligt, och man måste börja någonstans, sade hon när jag surrade med henne efter tävlingen.

Karlsson har som sagt verkat lite i skuggan av de andra Västerbottenstalangerna, och har väl i ärlighetens namn en bit kvar tills hon är på världscupnivå också.

Men någonstans ska man som sagt börja och hon är bara 17 år och får nu alltså debutera i JVM-sammanhang. Det är också kul, och lite logiskt, att det kommer en talangfull åkare från just Bygdsiljums SK då ju UHSK Umeå har den backen som sitt andra hem under vintern och spenderar många träningspass just där.

ooo

Mer JVM. Magdalena Fjällström, Charlotta Säfvenberg och Lisa Blomqvist ska givetvis också till slovakiska Jasna och köra junior-VM. Damtävlingarna inleds 27 februari med storslalom och dagen efter körs slalomen. ”Monne” och Lotta Säfvenberg kör storslalom, slalom och superkombinationen medan Lisa Blomqvist kör hela rasket. Anledningen till att Monne inte kör farten är att hon och Lotta drar till Åre på världscup istället. 6-8 mars körs två storslalom och en slalom där, för deras del handlar det om att försöka placera sig och ta sig till världscupfinalen (i slalom) i Lenzerheide. De 25 bästa i slalomcupen (plus juniorvärldsmästaren, det var så Monne tog en plats dit i fjol) får chansen där. Just nu ligger Säfvenberg 26:a och Monne är 31:a i slalomcupen.

ooo

Lite OS så.

Maria PH (för övrigt född samma dag, 25 juli, som Hildur Karlsson) föll på ett svagt förstaåk i en tävling där Tina Maze visade att hon tajmat formen precis rätt till OS.

Björn Ferry fortsätter bomma skott. Lite synd. I dag hade han åttonde bästa åktid, 33,5 sekunder sämre än Fourcade, och näst bästa tid på slutvarvet. Sätter han skotten så kan det ju bli bra på stafetten, tyvärr har Ferry inte visat någon större pricksäkerhet i Sotji. Det har ju inte någon annan svensk heller för den delen. Men det finns i alla fall en chans kvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.