Dags för sprintstafetter

I dag är det dags för vår och Teodor Petersons sista dag på detta VM. Sprintstafetter väntar och här kommer ett litet tips från mig. Jag tror att Sverige tar minst en medalj idag, men hoppas på två.

I sprintstafett går det direkt till semifinal och sedan final. De två bästa lagen från varje heat går vidare samt de sex snabbaste tiderna.

Sverige med Emil Jönsson på första, tredje och femtesträckan och Teodor Peterson på andra, fjärde och sistasträckan går ut i den första kvalgruppen klockan 11.20. I gruppen ingår Norge med Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen, Italien med Dietmar Nöckler och Federico Pellegrino, Frankrike med Richard Jouve och Lucas Chanavat, Tyskland med Thomas Bing och Sebastian Eisenlauer, Polen med Dominik Bury och Marciej Starega, Estland med Marko Kilp och Raido Rankel, Australien med Dominik Baldauf och Luis Stadlober, Ukraina med Oleksii Krasovskyi och Ruslan Perekhoda, Litauen med Modestas Vaiciulis och Tautvydas Strolia, Slovakien med Andrej Segec och Miroslag Sulek, Colombia med Paul Martin Bragiel och Jhon Acevedo.

Som jag ser det är det främst Norge, Italien, Frankrike, Tyskland och möjligtvis Polen som är de stora hoten mot Sverige i semifinalen, men om Peterson och Jönsson gör vad de ska så ska det inte vara några problem att ta sig vidare även om de kanske får förlita sig till tid. Men på sex tider ska de ta sig in allt annat vore ett enormt fiasko.

Andra semifinalen är lättare och där ser jag framförallt tre lag som favoriter. Canada med Alex Harvey och Len Valjas, Finland med Sami Jauhojärvi och Iivo Niskanen, Ryssland med Nikita Kriukov och Sergey Ustiugov. Där tror jag att Ryssland och Finland tar direktplatserna.

När det väl kommer till final blir Norge jättefarligt, men även Frankrike, Ryssland och Canada är med att slåss. Har Teodor Peterson och Emil Jönsson en bra dag så kan Sverige mycket väl vara med och tampas om medaljerna. Ska jag vara modig och tippa en pall så säger jag guld Norge, silver Ryssland och brons Sverige. Det sista som överger en är hoppet inte sant?

På damsidan åker Ida Ingemarsdotter första, tredje och femte sträckan medan Stina Nilsson åker andra, fjärde och sistasträckan. Det är ett lag som ska ha riktigt stora möjligheter – Båda har distanskvaliteter och Ida Ingemarsdotter visade bra form i sprinten även om hon inte räckte till hela vägen. För Stina Nilsson är det ett större formfrågetecken efter den dåliga insatsen på lördagens skiathlon.

Sverige går ut i den andra semifinalen som drar igång 11.55. Där finns också USA med Sadie Bjornsen och Jessica Diggins, Tyskland med Stefanie Böhler och Nicole Fessel, Ryssland med Yulia Belorukova och Natalia Matveeva, Polen med Ewelina Marcisz och Justyna Kowalczyk, Vitryssland med Polina Seronosova och Yulia Tikhonova, Österrike med Lisa Unterweger och Anna Roswitha Seebacher, Kazakstan med Anna Stoyan och Anna Shevchenko. Ett kval där Sverige inte ska behöva förta sig alltför mycket för att gå vidare.

I den första semifinalen (med start 11.20) tror jag att de givna platserna står mellan Norge med Heidi Weng och Maiken Caspersen Falla, Schweiz med Nadrine Fähndrich och Laurien Van der Graaf, Slovenien med Katja Visnar och AnaMarjia Lampic, Finland med Aino-Kaisa Saarinen och Kerttu Niskanen.

Väl i finalen blir Norge såklart jättefarligt även om norskorna inte visat på jätteform det här mästerskapet. Men kan bara Heidi Weng hänga med så är Caspersen Falla livsfarlig på sistasträckan. Även USA blir farligt även om de är bättre på fristil. Finland kan lyftas av hemmapubliken och Parmakoskis silver i går. Även Tyskland har en bra chans. Ska jag tippa här tror jag att Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla gör upp på upploppet, men att norskan blir för svår. Alltså guld Norge, silver Sverige och brons Tyskland.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>