Sehlberg firar 20år!!

Idag kunde vi forutom de vanliga lagen som redan skådats på ängarna även hitta Dom Röda, Übermensch och Fantomen. Det börjar dra ihop sig lite nu och då kommer de gamla uvarna fram.

* * *

Ett lag som inte syntes på ängarna idag men gjort så tidigare är Sehlberg. Just Sehlberg är temat för kvällens inlägg.







Varför Skjuter Sehlberg som är lagets fullständiga namn är ett mycket klassiskt lag i cupens historia. Spelarna i laget börjar bli lite till åren men fortfarande håller Sehlberg en ganska hög klass. Förra året blev det en 23:e plats efter en 16-delsfinalförlust mot Storspov.

      I år ska tidigare fotbollshjältinnan Hanna Ljungberg spela med Sehlberg. Om Hanna kan utnyttja sin bollkänsla på samma sätt på brännbollsplanen som hon gjorde på fotbollsplanen återstår att se. Gör hon det borde Sehlberg ha några av turneringens bästa tjejer. Rutinerade och mycket duktiga Helena Vannebäck spelar sedan tidigare i Sehlberg.

      Med tanke på tränandet finns glöden för brännboll fortfarande i laget vilket är mycket roligt att se då Sehlberg firar 20 år i brännbollscupen just i år.

      Bakom giganterna BK Rel rent historiskt är Sehlberg och Västteg de stora lagen. Sehlberg har tre vinster i cupen(92,96, 03). Det unika med just Sehlberg är två statistiska faktum. Laget har trots tre vinster i cupen aldrig förlorat en final(vilket de är ensama om) och Sehlberg är det enda laget som har plusstatistik på niofaldiga mästarna BK Rel. De har möts tre gånger; 1993 vann BK Rel men både 1996 och 2003 segrade Varför Skjuter Sehlberg. Förutom det helt okända laget som slog BK Rel 1992 är Sehlberg ensamma i cupens historia om att ha plusstatistik på BK Rel.

Jag strök detta då det är faktafel enligt Pelle T.

En annan iaktagelse angående Sehlberg är att nästan alla år laget vunnit vupen har det regnat. Ingen klarar spelet i regn på det sättet som Sehlberg gör. BK Rels Pelle Tobiasson brukar säga att Sehlberg är som slagmaskiner i regn.

      Detta kan bero på lagets gemensamma bakgrund som tennisspelare. Tennisspelare får en väldigt enkel sving i brännboll som fungerar mycket bra även i regn.

Namnet kanske ni funderar på var kommer det ifrån? Jerry Sehlberg är umeås mest framgånsrika basketspelare med såväl SM-guld som spel i EM med landslaget på meritlistan. I en tv-sänd landskamp där Jerry spelade var det mycket jämnt i slutet när Jerry Sehlberg tar ett skott som han missar, Kommentatorn utbrister ”Men varför skjuter Sehlberg?” Därav lagets namn. Jerry själv spelar inte med laget utan spelade med ”Visst är det fint att älska med rödhåriga” som vann cupen 1985.

2003 var det senaste året som slutade med seger för Sehlberg och det är nästan som att laget hadde några högra krafter på sin sida under turneringen.

      I 8-delsfinalen mot Loco Bob som jag faktiskt såg spelade båda lagen nästan perfekt brännboll trots det något sämre vädret. Alla förstod att det var mycket jämnt när slutresultatet skulle meddelas men et lutade mot Loco Bob vinst. 75-74 till Sehlberg blev slutresultatet.

      I kvartsfinalen mot Svinto blev det även där en mycket jämn historia utan utebränningar där känslan var att det kunde gått precis hur som helst. Det blev Sehlbergseger med fyra poäng.

      Semifinalen spelades mot Västteg klass 3B. Hade de tidigare matcherna varit jämna historier var detta om möjligt ännu mer ovisst.  Det skulle även bevisa sig i resultatet att den känslan var helt korrekt. Det slutade lika. Dock visade det sig att Sehlberg hade fler innepoäng och gick då segrande ur striden.

      I finalen mot BK Rel trodde de flesta att Sehlbergs segertåg skulle spåra ur men ack så fel alla skulle få. När BK Rel skulle slå öste regnet ner och detta kunde inte regerande mästarna hantera och blev därmed utebrända. När Sehlberg skulle slå slutade regnet falla. Sehlbergarna pallade trycket och deras tredje seger i brännbollscupen var ett faktum. Slutresultatet blev 86-68.

      Vad jag kan komma till minnes har inget lag haft marginalerna med sig på det sättet som Sehlberg hade 2003.

Bloggen vill avsluta med att gratulera Sehlberg till 20 framgångsrika  år i brännbollscupen och önska lycka till i årets cup.

Här nedan har vi den klassiska Sehlbergloggan. Detta från Darc Dog Cup 2004 när Sehlberg mixade med Västteg.

 

 

Etiketter:

3 kommentarer

  1. Burn

    När jag såg rubriken så kan jag inte sluta tänka på Hermii Vänner som varit med längst av alla lag i cupen, dock aldrig vunnit. De ska även köra detta år, vad jag vet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.