Brännbollscupens utveckling

1973 när cupen startades var det på Universitetet cupen spelades den på Universitetsområdet. Ända fram till 1985 höll cupen till endast på Universitetet. När cupen sedan växte och dessutom ett antal nya byggnader uppkom på Universitetet blev arrangörerna tvungna att flytta cupen även till Mariehemsängarna.

På 1990-talet när cupen sedan växte lavinartat och blev enorm blev arrangörerna tvungna att använda även Noliafältet, Östra Gymnasiets gräsplan m.m för att alla skulle få plats.

Cupen utökades också först under 1980-talet till en tvådagarscup för att sedan under 1990-talet till en tredagarscup och planernas fanns 1997 när cupen utvidgades till en fjärde dag att det skulle bli en hel brännbollsvecka.

Det blev inte så utan istället sjönk cupen i deltagarantal helt utan botten från 1998-2005. För exakt deltagarstatistik se http://blogg.vk.se/Brannbollsbloggen/sida/5.

Cupen skalades ned till två dagar och 2006 i och med att konstgräsplanen bygdes på Universitetet flyttades cupen helt till Mariehemsängarna. Att detta var möjlig berodde på att man under de år inledningsvis på 2000-talet då deltagarantalet blev tillräckligt lågt tog bort bräntbergsdelen av Mariehemsängarna. Därför fyllde även ca: 300 lag upp både Universitetet och Mariehem.

2005 nådde cupen sin bottennotering i antalet lag på 294 stycken och det året spelades cupen både på Mariehem och på universitetet.

Från och men 2006 och fram till idag har cupen spelats på Mariehem och Bräntberg över två dagar. Sedan 2005 har utvecklingen varit denna.

2005 294 lag, 2006 306 lag, 2007 321 lag, 2008 324 lag, 2009 352 lag, 2010 404 lag.

Cupen har alltså ökat 5 år i rad och i år har vi då möjligheten att öka för 6:e året i rad.

I år p.g.a. uppgrävningarna av ängarna är 424 lag ett absolut max på Mariehem/Bräntis.

Skulle cupen fortsätta att öka och ta sig över 456 lag(taket på Mariehem/Bräntis). Då står IKSU inför det faktumet att cupen inte längre får plats på Mariehemsängarna i det nuvarande formatet med 4-lagsgrupper.

Så hur ser framtiden för cupen ut.

Det finns två vägar att gå:

1. Vi stänger cupen och säger att 456 lag är så stor den blir. Det ryms inte fler på Mariehem/Bräntis och vi är nöjda med den cupen vi har. Först till kvarn gäller.

2. Vi måste förändra något för att kunna växa.

Då finns tre alternativ.

1. Öppna upp Universitetet – och riskera en ekonomisk förlust om för få lag anmäler sig. Men ett stort steg för brännbollen

2. Ändra spelschemat så att spelet startar tidigare och en 4:e omgång hinns med på en dag.

3. Öppna upp torsdagen igen men stanna kvar på Mariehemsängarna.

Som jag ser det skulle ett öppnande av Universitet vara det ultimata.

På plussidan där har vi:

Cupens historia – Startades på campus, har studenter som sin största målgrupp och bör därför också finnas på campus.

Samarbetet med Universitetet blir enklare om cupen finns på campus.

Cupen har en möjlighet att fortsätta att utvecklas i sin form vilket den inte kan göra nu på Mariehem/Bräntis. Med tre spelområden finns möjlighet till utveckling både rörande kringarrangemang och gällande antalet deltagande lag.

Som VM-turnering får cupen större trovärdighet med ett större antal lag.

På minussidan:

Ökade utgifter för IKSU – Osäkerhet kring hur många fler lag det blir kontra de utgifter ett till område innebär.

Mer arbete för personalen på IKSU – Detta är en stor sak då de redan anställda på IKSU som har sin vanliga verksamhet är de som sköter cupen. Bortsett från Projektledaren avsätts inga personellaresurser specifikt för brännbollen utan det ingår i det vanliga arbetet på IKSU.

Domarfrågan – Det har under flera år varit svårt att få ihop domare till cupen. Skulle cupen öka lavinartat så är detta den stora knäckfrågan.

* * *

På ett IKSUmöte för ett tag sedan fick jag en fråga från en anställd på IKSU.

Varför ska Brännbollscupen öka i antalet lag?

han funderade på vilket egentligt syfte en ökning har.

Jo!

För att Brännbollscupen är Umeås största årliga idrottsarrangemang och för många årets roligsate dag.

För att brännbollscupen är synonymt med både Umeå och Umeå Universitet. Precis som Björkarna längs gatorna, Noliamässan och hockeylaget Björklöven. 

För att brännbollscupen är något unikt som ska förvaltas som något unikt och allt som inte växer och utvecklas faller sakta isär. Vill vi inte att cupen ska dö. Då måste vi arbeta för att den ska utvecklas och växa.

* * *

 

Etiketter:

En kommentar

  1. Jukka

    Eftersom brännbollen genom Iksu är med i Riksidrottsförbundet skulle jag gärna se att brännbollen får en lite mer officiell status genom att tex. vara med som en sport i Student SM.

    Jag har tyvärr noterat att student-SM (Studentiaden)i brännboll i år var tvunget till att ställas in i år pga för få anmälda lag. Iksu och Akademiska idrottsförbundet kanske borde ha marknadsfört evenemanget lite mer då hade säkert fler från bla. Umeå ha deltagit på Bosön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.