Årets genombrott 2012

Vilka lag skräller sig till toppen 2012?

I fjol var det Sista Bossen som tog steget mot toppen men helt utan att skrälla.

Vi hade egentligen inte en ända riktig skräll i slutspelet i fjol. Fastball vann i gruppspelet mot Tani är far till alla barnen och det var nog cupens största skräll egentligen.

För att bryta igenom och ta sig långt krävs att man antingen får en golottning som Bossen ifjol och tar vara på den eller att man skräller mot ett topp 10 lag. Senaste åren har vi sett dessa skrällar.

Tittar vi på 2010 har vi egentligen inga stora skrällar där heller.

På Bana 1 slog BK Rel – Visst en skräll men ändå så är På Bana 1 ett riktigt bra etablerat lag.

Lilla Gruppen slog Hjärnsläpp – Visst Hjärnsläpp hade imponerat året innan men i grunden ingen jätteskräll direkt.

Varför Skjuter Sehlberg slog Raska Taskar – Visst Raska hade bara två år tidigare vunnit cupen men var kraftisgt på dekis. En skräll men ingen jordskredsskräll.

2009 var ett år med något fler riktiga skrällar.

Hjärnsläpp slog Fantomen – Den stora skrällen i turneringen. Fantomen som sedan skulle vinna två år i rad föll mot ett för dagen hett Hjärnsläpp. Ola Molin missade som sista slagare, kors i taket.

Boston Bruins slog Västteg – Visst Västteg är inte vad dom en gång var men det var en skräll av stora mått ändå.

Vi är bäst i medvind slog Tesa Tejp – Medvind visade för första gången varför många ser det som ett framtidslag genom att slå Tesa Tejp 2009.

Storspov slog Varför Skjuter Sehlberg – Storspov skrällde sig hela vägen till kvartsfinal. Nyckelsegern var mot just Sehlberg. En rejäl skräll.

Übermensch slog BK Rel i finalen – Finalrutin i mängder mto ett lag som brukar darra. Übermensch hade redan i kvarten skrällt mot segertippade BCZ och gjorde det igen i finalen.

Det intressanta med detta år var Salming. Laget gick till semifinal och det efter att ha nått kvartsfinal året innan. Det intressanta är att Salming gjorde det utan att egentligen riktigt skrälla en enda gång. Salming smög sig verkligen till eliten. Salming gick från oseedade till semifinallag på två år men behövde "bara" slå: 

Sigges Gossar, Dom Röda, Rex, Kom till Seket och Storspov.

Egentligen bara Dom Röda har riktigt bra meriter i det gänget.

Man behövde inte slå ett enda lag som varit topp 10 de tre senaste åren för att ta sig till tredjeplatsen på två år. Därfeter har Salming höjt sig blivit ett av cupens allra bästa lag men slutat 17:e och 10:e. Det talar egentligen om hur nyckfull cupens lottning är. Ett sämre Salming gick längre än ett bättre.

Till dagens tema:

Vilken kan skrälla i år?

Nu är det jul igen

Föll mot Esox 82-72 i fjol. Tränar mycket, vill mycket och blir bättre och bättre. Ligger en bit efter dom bästa vilket märks i sommarturneringarna med ett slag men kan i en enskild match vinna mot många lag.

Boston Bruins

Även här har vi ett väl uppstyrt lag som tränar mycket. Har en den makalösa taktiska brister i t.ex. uteuppställning och i vem som slår när men om någon skulle styra upp det har laget potential.

Vi är bäst i medvind

Hade BCZ på gaffeln 2009, har slagit Tesa Tejp och även pressat BK Rel. har chansen att skrälla men spelar nog precis som lagnamnet säger helst i medvind. Kan dom "tajma" sina felträffar rätt och Olle smäller runt hela gänget kan dom fälla en gigant.

Lagen Fantomen/Svinto, Tommys Hjältar/Dom Röda och Tani/Raska verkar alla vara oseedade under nya/andra namn och deras segrar mot 9-32 seedade lag är på så sätt inte skrällar.

Nästa lag att etablera sig i toppen (senast gjorde  Bullen & Salming det) är dock inget av de vi ser idag om jag får gissa. Det handlar i sådanna fall om ett nytt hopkok plockat från olika lag, likt BCZ eller Ume 69ers om vi ska gå långt tillbaka i tiden. Alternativet är ett helt nytt lag baserat runt idrottare på väg mot eliten i samma eller olika sporter som är i 18-20 årsåldern. Men för ett sådant lag tar det 3-4 år att ta sig dit och det krävs att några i laget blir riktigt brännbollsbitna.

Sanningen är att om vi bortser från Raska Taskar finns det inget lag som etablerat sig i toppen utan att någon/några i laget blivit riktigt bitna och tränat riktigt mycket, allafall under ett par år.

Överlag så ser det tyvärr väldigt dåligt ut på skrällfronten precis som det nästan alltid gjort i cupen.

Jag skrev ett längre inlägg i fjol om hur svårt det är att etablera sig i toppen och hur få som lyckas. Maximalt ett nytt topp 8 lag vart annat år är vad vi ser.

Fakta är att Toppseptetten BK Rel, BCZ, Salming, Bullen, Übermensch och Fantomen i stort sett bara förlorar mot varandra. Det finns några lag som utmanar litegran. Speciellt i regn eller stark motvind kan På Bana 1, Fama, Esox och något till lag slå dessa lag.

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Kapten Pyrro

    Jag tror både ”Gaypolisen” och ”Nu är det jul” kommer att skrälla, bägge lagen lyfte sig ordentligt under sommarturneringarna ifjol. Väl mött på ängarna // Daniell

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.