Kritik eller feedbak?

Det finns en skillnad på feedbak och kritik. Kritik är när man kritiserar någon, feedbak är när man berättar vad människor är dåliga på så dom kan förbättra sig.

Jag har varit med om för både och, men mest kritikmöten tyvärr… All kritik har handlat om hur "jobbig" jag är som är så frispråkig, självständig, och tar för mig. Det har inte passat i skolan. Där predrikas det om att vi ska uppfostra våra barn till fritänkare och kritiker till dagens samhälle. Men när dom möter en livs levande Pippi Långstrump som ifrågasätter metoder så blir allt jobbigt.

Det är klart att det är lugnt och skönt om deras metoder aldrig ifrågasätts, eller om deras sätt att bemöta en människa ifrågasätts. Då är ju allt lugnt.

Men jag har aldrig tyckt om att bli orättvist behandlad. Eller se andra människor bli illa behandlade. Så jag har ställt mig upp i klassrummet många gånger och sagt: "Jag tollererar inte ert sätt att behandla mig, jag går nu" och det mina vänner har jag rätt till. Blir jag trakaserad eller dumlagd på lektioner så går jag.

Jag satt i ett möte på gymnasiet en gång med en lärare som inte tyckte om mig(och jag tyckte inte om honom heller för den delen..) det kallas "utvecklingssamtal" alltså en stund för reflektioner på beteenden och feedbak.

Det blev inte riktigt så. Jag fick höra att alla lärare var rädda för mig, att jag pratade konstigt när jag blev arg, att jag inte fick komma utan noter på kören( fast jag kunde alla texter och stämmor utantill, och vi uppmuntrades att inte stirra ner i papperet) alltså, jag fick en sån salva av personangrepp att jag blev helt förstörd och ordentligt förkyld efter det.( jag blir det när min kropp inte orkar mer)

När man får en salva av personangrepp ska man bara tänka hur liten människan är frammför sig. Han/hon är så hotad av dig så dom måste ta till med det lägsta medel dom har för att försöka sätta dig på plats. Jag tycker synd om dessa människor. Dom har inget liv.

Men sedan finns det sammtal där jag har förstått att jag måste ändra lite på mitt beteende annars blir det inte bra. Alltså personlig utveckling. Det är lika med feedbak. Så nästa gång du tar upp ett problem, ta upp orsaken och sedan hur ni ska kunna förbättra det.

 

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Patton

    Intressant. Tyvärr finns människor som inte kan ge konstruktiv kritik eller göra det rätt.
    Man får ta nypa salt varje gång det sker.
    Ni visar gott exempel på hur människan är begränsad och all kunskap om andra erfarehet fyller tillräcklig funktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.