Agneta Nordin, Åsele

Skotertur i Lomsjöskogen

Idag ar det ett underbart soligtväder, vindstilla och riktigt vintervitt ute. Jag och min man håller på att bygga en framtida turismsatsning mitt ute i ingenstans i skogen. Det är en koja där det går att övernatta, den ligger bredvid en mindre å och tanken är att intresserade skall kunna låna en kanot någon mil nordväst om kojan, paddla ner och sedan övernatta i ett område med total tystnad förutom några fåglar som kvittrar i närheten. Idag körde vi förpreparerade väggar till ett utedass som vi skall spika ihop om några veckor och sen är stället helt beboligt. En kilometer från kojan var det färska älgspår från minst 6 älgar som njuter av de meterhöga tallplantorna.
Igår hade vi en näringslivsdag i Åsele. De var några kvinnor som tagit initiativet för att Åseleborna skulle kunna se hur många företag som finns i Åsele . Det var samtliga politiska partier, studieförbund, företagarna och kommunens näringslivsstiftelse som gemensamt genomförde näringslivsdagen. Förutom alla som ställde ut inne i matsalen på Folkets Hus fanns några föreläsare, min kusin Anders som har ett företag i Lycksele och har konstruerat ett luftfjädringssystem för ambulanser och mindre transportbilar för att underlätta lastning, lossning och naturligtvis på- och avstigning ur fordonet. Nästa höjdpunkt var Torbjörn Holmlund, Stoorn, som på ett mycket fängslande och roande sätt med riktig Norsjödialekt berättade om sin utveckling med Svansele Vildmarkcenter och nu den otroligt stora satsningen på Storälgen där det blir både restauranger, konferenslokaler mm.
Jag tror det är mycket utvecklande för ett litet samhälle som Åsele , där det känns som många gett upp om en utveckling och överlevnad, när man får höra om hur det med hårt arbete och att inte ger upp faktiskt går att förändra. Det gäller bara att inte sjunka ner och förvänta sig att någon annan skall ta tag i problemen utan att vi alla hjälps åt. Ett tredje föredrag var att Wintur Ab som berättade om Vindkraftens utbredning i Sverige och där det finna många arbeten i konstruktion mm att hämta hem om man är på alerten. Svenskt Näringsliv hade en representant som visade hur vi i Åsele faktiskt behöver förbättra en hel del i kontakten mellan företagare och politiker. Här är det bara att hugga i Det kan inte bli sämre! Även Handelskammaren i Lycksele var på plats och där fick vi bl a höra om ett bra glesbygdsprojekt för kvinnliga turimsföretagare som jag hoppas några kliver in i!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.