Agneta Nordin, Åsele

Gruvindustrin en sektor för nya utbildningar

Idag hade vi inom Akademi Norr en träff med representanter från arbetsförmedlingen, Lernia, yrkesförberedande gymnasieutbildningar och flera Akademi Norr kommuner för att diskutera utbildningsbehovet inom gruvsektorn.
Det blev ett mycket intressant möte och vi kom en bra bit på väg för att gå vidare med vilka som skall ge de olika utbildningarna och hur de skall distribueras helst så mycket som möjligt via distans. Alla deltagare jobbar vidare med sina uppdrag och till hösten är det meningen att vi träffas igen och då blir även representanter för gruvnäringen inbjudna.

Sen var det bara att snabba sig hem för informationskväll på lärcentra. Det är bara ett par veckor innan ansökningarna för höstens program och kurser skall vara inne och med det utbud som finns är det inte lätt att välja vad som är mest intressant och samtidigt ger jobb.
Fyra av programmen fick vi information via video från Umeå universitet och kunde dessutom ställa frågor. Det är ett mycket bra sätt att få information om hela program.
Många program känns lite torra men när man hör inom vilka områden det tänkas kan att få jobb blir de mycket intressantare. Vem har tänkt på att en personalvetare t ex behövs inom gruvindustrin? Men så är det! Och tex att inom malmfälten är det ofta personal som kommer för kortare tider och därför kan ett vandrarhemsboende, matserveringar, vaktpersonal passa som handsken!
Synd bara att det kom så få, för det finns fler som ofta kommer för att diskutera vad egentligen skall utbilda sig till. Det är bara att hoppas att de som kom för att lyssna och ställa frågor, sprider den information som de snappade upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.