Agneta Nordin, Åsele

Renar på sjön

Idag har det varit ett underbart väder. Det blev en, för i år, sista skidtur över sjön. Det var förvånansvärt fint skidföre. Vi åkte över till den nybyggda vindskyddet på fårudden, gassade i solen när 6 renskötare kom på snabba skotrar för att invänta renhorden, som en helikopter drev och var ca 1 mil söder om Lomsjön just då. De var mäkta imponerade av att vi åkte skidor eftersom de flesta åker skoter i skogarna nuförtiden. Till och med renarna påstod de var mera rädda för skidåkare än av skotrar. En föränderlig värld! Renskötarna verkade trivas med att sitta hos oss och berätta om hur de samarbetade med helikopterföraren och hur de drev renhjorden på de mest effektiva sättet. Vädret och föret var också en höjdare för dem när de åkte iväg över sjön för att möta hjorden. I år skulle det gå väldigt snabbt och effektivt.

När jag kom hem förplanterade jag lite potatis i några kartonger. Det är underbart att äta mandelpotatis med lite smör och salt redan före marknan.
I går fick vi meddelandet att vi skulle få bidrag till vindskydden som vi håller på att anlägga runt vara fiskevatten och efter skoterspåren. Det känns bra! För två år sedan kände vi oss rätt övergivna.- inget bredband, tack vara vägverket – inte mycké rörelse i byn, – Husen töms allt eftersom. Då la vi in en växel och försökte jobba för byautveckling. Nu har vi bredband! Innan sommarn är över har vi en kulturväg med 5-6 konstverk, jobbar ihop med Lavsjö och Laiksjö och har färdiga naturstigar, kanotleder och skoterspår med rastställen på lämpliga avstånd. Tänk vad allt kan förändras. Men de gäller att ligga i och tro på utveckling!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.