Agneta Nordin, Åsele

Våren är här

Trots alla förvarningar om regn var det rätt fint hela söndagen. Dessutom hade temperaturen stigit under lördagnatten och snösmältningen kom igång rejält. På lördag åkte vi ju skidor och träffade renskötare men när jag kom ut söndagmorgonen såg jag att scillan började poppa upp nära huset så det var bara att ta fram krattan och börja räffsa bort löv och gammalt gräs på de snöfria ytor som fanns, så att de vackra små blå blommorna skulle synas när de öppnade sig.

I vårat Konstvägprojekt mellan Lomsjö, Lavsjö och Laiksjö har vi ett par skulpturer av motorsågskonstnären Kenneth Nielsen, från Fågelsta i Dorotea, och nu känner vi inom Kulturgruppen i Åsele att vi gärna vill ha med honom på Kulturnatta den 14 juni på hembygdsområdet. Jag ringde för ett par veckor sedan för att höra om han var intresserad att medvera och det var han! För att vara helt säker på att allt var klart passade vi på att göra en paus i krattandet och åka och köpa en berguv i trä och samtidigt prata igenom engagemanget på kulturnatta.
Här får Åseleborna en bra chans att köpa träkonst, att smycka trädgården med. samtidigt som man får se hur jobbet går till. Riktigt fina grejer. Berguven kommer att få plats mitt i skogen på taket på en nybyggd koja! Få se om det blir några flygande berguvar som tror det är en kompis. Väl hemma igen var det bara att fortsätta krattandet och andas in vårluften.

Idag under lunchen var vi ett gäng på 3 pers som blev guidade inom Hembygdsmuseet av Eskil Dagman. Han har tillsammans med sin hustru och paret Sörlin gjort ett fantastisk uppgradering av hela museidelen. Det mesta finns nu dokumenterat i arkiv och infotograferat på cd-skivor. Åsele har här sin största kulturskatt och man önskar att de styrande i kommunen kunde förstå vilket framtida värde det ligger i de gamla Åselehusen. Instresset därifrån verkar dessvärre vara minimalt eller är det kunskapen om museiföremål som brister?
Det är roligt att det finns människor som inser värdet och helt frivilligt lägger ner mycket av sin fritid för att rusta upp de gamla bruksföremålen. Hurra för dem!

En kommentar

  1. Sommargäst

    Jag tittar ofta in på Din blogg.Tack för denna fräscha o naturliga läsning. Jag brukar tillbringa ett par dagar på Åselecamping under sommaren.Det är så fint o avkopplande där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.