Agneta Nordin, Åsele

Härligt med nöjda studenter

Agneta NordinI går kväll hade vi en sittning på lärcentra med studerande som just tagit en examen. Det var 2 lärare, 1 studie och yrkesvägledare och 5 som läst kvaliserad vård i hemmet. De senare hade jag inte haft så mycke koppling till utbildningen mer än att de använde datorerna och vi pratade lite utbildning emellanåt. Att få höra dem nu hur de ifrågasätter en del ’fakta ’och se lyftet av att klarat av en rätt avancerad och i kommunen unik utbildning är jätteskönt. Det låter inte heller otänkbart att de kommer att fortsätta korta kurser på kvartsfart är ju även det som fågelkvitter i öronen. Andra studenter som gjort klart sin utbildning är 2 ekonomer, 4 som läst ekonomistyring och redovisning 15hp samt 4 som läst skapande upplevelser 7,5 hp, 2 personer som läst arbetsledning inom vård och omsorg 15 hp. Dessutom har vi 3 som snart är färdiga förskollärare , 1 till som läser till SYO och 12 som läser gy vux mot Liber Hermods och Lapplandsvux och 6 killar som studerar berg- och mediaborrning i Malå och kan använda lärcentra på torsdagar och fredagar, nägra som läser konversationstyska på nätet.
Till hösten kommer en ny förskollärarutbildning i gång med flera studenter från Åsele förhoppningsvis, några som läser till vindkrafttekniker i Stömsund men kan sitta hemmavid mer än halva studietiden och flera inom företagsekonomiutbidningar.
Det här borde tala för en tillväxt i Åsele! Det kommer att finnas utbildad personal.
Sedan ska vi dra igång ett stort projekt inom arbetslivet för att kanske få fler att knoppa av och starta eget och att förstärka kunskapen där de behövs inom företagen och kanske mest öka kompetensen inom offentlig förvaltning där har jag satsat hårt men ack… fick höra av styrande ledning att 60+ är inte mycké värt i Åsele här satsar vi på ungdomen…
det blev en svart eftermiddag…………tur hemkommen träffade jag på lite sommargäster som kommit till byn, ett par som förhoppningsvis flyttar hit snart. Det finns små ljuspunkter här och där ….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.