Europas kulturhuvudstad 2009

Vilnius är berömt för sina konstnärer och det finns gott om variationer i kulturlivet såsom balett, opera och filharmonikerna. I staden finns flera gallerier och museer. En av de mest intressanta är KGB-museet, där man får en inblick i hur fångarna behandlades och var de hölls fångna. Guiderna på KGB-museet är f.d fångar. I Vilnius finns två speciella stadsdelar. Den ena av dem, Užupis, var förr de fattigas stadsdel, men har på sistone kommit i ropet och attraherar särskilt konstnärer, studeranden och välbeställda. Området är berömt också för sina många evenemang. Den andra intressanta stadsdelen är de judiska kvarteren. Inom området löper smala, krokiga gator med byggnader som saknar portar och som har få fönster och låga dörrar.

Gamla stan är full av mästarverk från gotiken, renässans- och barocktiden. Det är nästan omöjligt att räkna upp alla historiskt viktiga byggnader och ställen på området, men några av dem är värda att nämna: Vilnius universitet som grundades 1579 och är det äldsta universitetet i Östeuropa; Heliga Annas kyrka som är så vacker, att Napoleon ville flytta den med sig till Frankrike; Pilies – den äldsta gatan i Vilnius; Morgonrodnads port och Vilnius katedral.
Vilnius blev Kulturhuvudstad 2009 med motiveringen:
Vilnius har valts för att vara en stad där den gamla europeiska kulturtraditionen möter nya utmaningar och den moderna kulturen.
2014 är det Umeås tur att sätta kulturen på den europeiska kartan.

object width="560" height="340">

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.