Andreas Terner, nöjesreporter

This American Life

Nancy Updike/This American LifeThis American Life – till kaffet.

Balansen, ni vet.

I avdeleningen nya tv-serier når vi fram till This American Life (Showtime). Tre avsnitt finns tillgängliga, och grovt förenklat kan vi väl kalla det ett tillspetsat och mer formsäkert Landet Runt.

Ira Glass och Chicago Public Radio gör helt enkelt den perfekta kaffereps-tv:n. Med sparsmakade filmsnuttar och djupintervjuer som ofta illustreras enbart med stillbilder tråcklar man fram den sorts historier en sån som Janne Jos skulle ta en kula för att få göra sina egna.

Första avsnittet rymmer farbrorn som fäster sig så svårt vid sin tama tjur att han bestämmer sig för att klona den. Det nya djuret attackerar honom vid flera tillfällen, och river upp hans stackars testiklar. Men farbrorn fortsätter med en dåres envishet att hävda att kopian är minst 95 % så bra som originalet.

En annan historia kretsar kring en lokal gräsrotspolitiker i Virginia som vill gå till kongressval på lika enkel som beundransvärd basis: han säger alltid sanningen. No matter wut. Att han missbrukat droger, hållt new age-liknande nakenseminarium, bedragit sin fru och plockat upp gonorré fler gånger än han kan minnas är inget han försöker dölja. Och det går ju som det går.

Allra festligast är inslaget om den gerillateatergrupp i New York som specialiserat sig på improviserade praktical jokes. De ger ett harvande classic rock-band från Vermont deras både värsta och bästa konsertupplevelse. Vid bandets andra NY-spelning någonsin är ytan framför scenen tom fram till minuten innan giget ska börja.

Ett 40-tal agenter smyger kvickt in, ställer sig patrull, hurrar som tokar, sjunger med i varje strof och behandlar allmänt bandmedlemmarna (som verkligen inte förstår något, men dras med i hysterin) som guds gåva till folket. Bluffen avslöjas först tre dagar efteråt och vi får höra bandets syn på vad de trodde var ’det stora genombrottet’.

Mer på:

http://www.thislife.org/TV_Season.aspx

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.