Andreas Terner, nöjesreporter

Rävens Internationella Filmfestival

H NordströmSalongen. Festivalorganisationens hjärta.

Det finns kulturevenemang. Och så finns det Kulturevenemang. Jag hade i helgen förmånen att få ta del av ett av Umeås både nyaste och mest gemytliga: Rävens Internationella Filmfestival. Eventet, som arrangerades av Erik och Åsa i samarbete med Film i Centrumfyrkanten, bjöd fredag och lördag kvalitetsfilm på inte mindre än sex olika språk.

Starkast intryck, rent fysiskt, gjorde tidelagsdokumentären Zoo, som vackert uttryckt söker utforska relationen mellan man och häst. Personligen var jag kanske mest begeistrad i årets utländska oscarsvinnare, tyska Die Fälscher. En enig jury utsåg dock (samtidigt som vissa ännu satt hemma och ojade sig över Stefan Holm) egensinniga dokumentären Beautiful Young Minds till Kung av Grytet.

Landstinget sponsrade annars principerna troget med märkeswhiskey, värdparet med sjukt smakliga smörgåsar och Örjan Westberg med en musik-, tid- och detaljgeografisk kunskap bara värdig en Jeopardy-mästare. Räven själv skymtas på bilden ovan, tillfället till ära uppklädd i ljusblå kritstrecksrandig skjorta från tidlöst fashionabla Ralph Lauren.

Efter den avslutande videopuben vandrade vi ner till Teatercaféet och Umeå Beat Collective. Skyhöga förväntningar besvarades av precis lagom utmanande dansmusik, publika hångelsessions och löjeväckande trevlig stämning. Fyra rävar av fem möjliga. Easy.

/A.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.