Välfärd på ett bräckligt sätt

Av , , Bli först att kommentera 0

WHO uppskattar att upp till 650 000 människor dör av luftvägssjukdomar relaterade till säsongsinfluensa varje år. ~ Corona-virus har hittills kostat cirka 5500 människor över hela världen och i skrivande stund 2 i Sverige.

Vad händer med oss? Nu har jag tillräckligt med mat för hela nästa månad, men om grannen ringer på dörren och ber om lite, säger jag då nej och slår igen dörren? Varför köpte jag så mycket att det inte fanns något att köpa för grannen?

Men vad gör att människor i ett av de rikaste och mest välmående länderna i världen bunkrar toalettpapper och matvaror. Varför denna panik? I Danmark och Sverige produceras all mat vi behöver inom landets gränser. Ingen behöver sakna någonting.

Är vi dåligt utrustade för att hantera epidemier? Vi vet att epidemier kommer att förekomma framöver. En del av värdet, kunskapen och tekniken som används i militär och försvar måste kunna användas i en sådan situation. Kanske är hotet från epidemier mycket större än hotet från krig för oss i den fredliga delen av världen.

Tänk om en verkligen dödlig epidemi inträffar? En epidemi som drabbar friska människor lika hårt? Vår världsordning är baserad på ekonomisk tillväxt, den är välfärd på bräckliga skäl.

Bli först att kommentera

”Nyheter på webben gör dig dum”.

Av , , Bli först att kommentera 0

Underhållningsberättelserna är överst på framsidorna i online-tidningar eftersom media lever på trafik. Media försöker därmed få så många klick från oss läsare som möjligt på den korta tiden vi spenderar på deras webbplats. Därför prioriterar onlinetidningar att producera en stor mängd underhållning och små korta nyhetsartiklar.

Bli först att kommentera

Lomsjö

Av , , Bli först att kommentera 0

Kommer att försöka skriva på svenska. Man borde kunna lära sig, när man kommer från ett grannland. Om det blir svårt att hitta ord finns det ju Google Translate, men det kan bli rent Volapük ibland. Ordet Volapük används på dansk som ett uttryck för nonsens, men nu ser jag på Wikipedia att vol betyder värld, pük betyder språk och att Volapük faktiskt är ett språk som skapats av en tysk präst på 1800-talet.
Det känns så himla bra att flytta från ett litet tätbefolkat land med fuktig och blåsig vinter till ett land med ren och torr luft, mycket snö och milsvid natur.

Bli först att kommentera