Bjästa- är detta Sverige?

Blir mycket illa berörd över programmet om den 14-åriga flickan från Bjästa som blivit våldtagen. Hon blir utfryst i ett helt samhälle.  Man får höra att det nog var hennes eget fel , att hon ville vara med killen som utsatte henne . Den som utsätter henne utsätter senare en annan ung flicka . Förövaren försvaras. Vad gör skolan? Hur kommer skolan att hantera detta som hänt och som nu visats i programmet?

Inte är det väl konstigt att många kvinnor avstår från att berätta- ingen tror på mig, tänker man! Personligen känner jag bara- är detta Sverige? Den unga kvinnan blir utfryst i ett helt samhälle trots fällande dom av förövaren!

Mitt råd till skolledning är att åtminstone avsätta en dag för att diskutera detta på djupet. Kvinnans rätt till sin egen kropp, vad betyder ett NEJ?

Sedan kan övriga vuxna i samhället ta sig en funderare kring värderingar och attityder. Känns som det kan behövas när man hör en del uttalanden.

6 kommentarer

  1. Anna

    Och vad gör Umeå kommun för att förebygga mäns våld mot kvinnor, sexuellt, fysiskt och psykiskt? Satsar vi pengar för att inget likande skall hända här i vår stad. Eller tror vi på allvar att det bara är i Bjästa som denna syn på kvinnans roll ser ut som den gör????

  2. Erika Åberg

    Ja, alla har berörts och upprörts av repotaget i Uppdrag Granskning. Och vad som är mest skrämmande är nog insikten om att det här inte bara kan hända i Bjästa, det kan hända precis var som helst. Vi vill att bilden av en våldtäktsman ska vara hemsk, farlig, att man kan se på en människa att ”Han/Hon är nog farlig”. När den bilden inte håller har vi människor svårt att ta verkligheten till oss. Se bara på gärningsmannaprofilen som gjordes i jakten på vår egen Hagamannen. Bilden av Hagamannen var enstöring, asocial, socialt utsatt etc. Och så var han en vanlig man med sambo och två barn…

  3. Håkan Rombe

    När man tänker på i vilka trakter den här häxjakten på en tjej pågått går tankarna tillbaka till de kyrkliga bålbrännarna i samma trakter på 1600-talet. Talangerna har kanske gått i arv, 1600-talet är ju inte så långt borta.

  4. maria Lundqvist-Brömster

    Så sant detta kan hända var som helst. Vad finns det för strategier för att förebygga detta rysliga. Vem bryr sig? Var finns dom vuxna? Vem kan man lita på? Tusen frågor hopar sig! Vilket svek! Detta får bara inte hända igen!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.