Batman och Badman.

Batman och Badman.



Batmans film i paritet med Bonds filmer följer de politiska/ekonomiska konjunkturernas diskurs.



Den senaste Batman filmen varnar för ”revoltörerna” dvs. los indignados alltså de besvikna och drabbade medborgarna i västvärlden som har förlorat det mesta på nyliberalismens irrationella och antihumansitiska girighetskasino. Och filmen dessutom, vill infoga i oss rädslan att befri

elsens glädje befinner sig i nära alliansen med nederlagets skräck.

Istället för solidaritet och jämlikhet omhuldar Batmanfilmen, miljardärer som allena kan rädda och hjälpa världen. Man undrar från vad eller vilka; underklassen? Hur de ska göra emellertid, detta framgår inte riktigt, när de själva har förstört och detroniserat vår planet och våra sociala strata. Och i enlighet med den amerikanska traditionens antipolitiska hållning man skall inte åberopa jämlikhet, lagar och förordningar, utan hjälpa nödlidande (i filmens fall föräldralösa barn), inte i en civiliserad rationell kontext, som t.ex. lagar och politiskt fattade beslut utan, traditionsenligt för den delen av överklassen som fortfarande har kvar några smulor av dåligt samvete, med Charity.

Någon bättre och mer påkostad reklam för höger republikaner som denna film har jag inte sätt kanske någonsin tidigare. (Jag har en förmåga att förtränga dumheter). Jag omedelbart efter att ha sett filmen, föreställde mig att det var Tea-partyrörelsen med de egendomliga populister som t.ex. S Paulin, Buchman, som sponsrade den nya Batmans film.

Och jag som i min nuvarande naivitet eller tvingande alienation och förträngning, trodde att Batman och Robin stod för något slags Robin Hood hjältar!
Med sådana vänner, de utförsäkrade, arbetslösa, fattiga, de glömda i ett ord behöver definitivt inga ovänner. 

Detta i ett land USA, som verkar ha sin framtid bakom sig och är sålunda på branten till nedgången. Och nota bene, enligt en färsk rapport från USA läser vi i DN att var åttonde amerikan är i behov av social hjälp.

Rädslan för de som saknar konsumtionskapital sprids (den fattiga delen av befolkning, som saknar förmåga att konsumera, erinrar oss texter av S Bauman, (i synnerhet : Konsumtionsliv), som påpekar att i vårt megakonsumtionssamhälle, de som inte kan konsumerar betraktas med skepsis eller inklusive som hav kriminella). Och lyckas du inte i den ”fria” världen beror det inte på giriga bankirer, och politiker, utan uteslutande på DIG själv!

I detta sammanhang kan man undra om nästa Batmanfilms fiender blir emigranter, miljöaktivister, ungdomarna.

Är det någon som någonsin tidigare har sett en film som framställer de fattiga som råa psykopater?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.