Ibland är Wikipedia inte så dum…

Ibland är Wikipedia inte så dum…



Intellektualism / antiintellektualism

Som substantiv omfattar begreppet i vid bemärkelse personer som ägnar sig åt vetenskaplig eller litterär verksamhet[1]. Det omfattar med denna innebörd grupper som yrkesmässigt förmedlar kunskaper och åsikter, till exempel forskare, författare och lärare.



I en snävare bemärkelse avses personer som gjort sig kända för att a

nalysera och ha åsikter om samhället, och om tidens stora frågor[2]. Sådana frågor kan vara av till exempel politisk, filosofisk, religiös eller kulturell natur.

Antiintellektualism, uppfattning som omfattar en misstro på människors möjlighet att med förståndets hjälp finna lösningar på teoretiska och praktiska problem utan istället betonar betydelsen av vilja och känsla, klassursprung, ras, drifter, instinkter och i vissa fall religion.

Antiintellektualism var ett framträdande drag i bland annat primitivism, populism, leninism, stalinism, maoism och olika fascistiska riktningar.

Bolsjevikpartiets grundare Vladimir Lenin bedrev en kamp mot det han betraktade som "borgerliga intellektuella" både före och efter partiets maktövertagande i Ryssland 1917. Han såg intellektuella som en kraft som kunde underminera sovjetmakten och ville omskola dessa genom ideologisk masskamp.

Ja ytterligheterna berörs som bekant. marxisterna eller nyliberaler älskar inte de intellektuella…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.