Elitismen åt alla

Alla borde skapa sig ett begär till att bli intellektuell.

Då skulle populismens förenklade och ytliga svar på de stora komplexa frågorna.

Istället för att falla i fällan av det vulgära fördummandet konsumtionen, folk skulle skaffa sig betydlig intressantare saker att syssla med än neurotisk sublimerande ”shopping” (finns det något uttryck som är så alienerade som den?).

Folk skulle kunna i brist 

på pengar leva ett rikare liv med betydligt mindre konsumtion. 
Kommunikationens värde på bloggar , FB osv. skulle bli betydligt mer utvecklande än de banaliteterna som oftast sprids via dessa mega kommunikations kanaler.
Dagens makt nu som alltid inte är intresserad av bildade intellektuella individer i omfattande mängder. Obildade är betydligt enklare att styra och förtrycka.
Trevligheter, och shopping samt inrednings hysteri, skulle få ett veritabelt alternativ, om folk förstådd att som Nathan Sahar påpekade, att vi har inte kommit till värden för att odla banaliteter, utan konst, vetenskap, musik, politik och andra mer förfinat utbjud som förädlar oss som människor. Och dessa möjligheter har vi i mängder i dagens information, eller rättare sagt ”desinformation” samhälle.
Följ inte ständigt med strömmen, endast avlidna fiskar gör det. Tänk själv, bildade. Det är som med maten. Visserligen kan man äta skräp mat dagligen. Men förfina dina kulinariska vannor och växt som individ med det. Bli deliberativ, dvs. samtala, diskutera med andra om viktigare frågor än de sedvanliga. Isolera dig endast när du arbetar med något kreativ, sedan dela med dig det du har skapat, producera med andra.
Kommunikationen bör inte bli som den auktoritära, Tv, en vägskommunikation. Och som tv förefaller som desto fler kanaler, sämre förytligande alienerad kommunikation.
Blir tolerant, öppet för nya synvinklar som skiljer sig från dina fördomar. Älska människor, men börja med att älska dig själv, annars misslyckas DU. Avsky alla former av dogmatism, såsom fundamentalister av alla slag. Och slå aldrig nerpå svaga individer.
Lägg inte skulden för förfallet och det dysfunktionella samhället på ungdomarna. Det är vi som har skapat ett sådan förfalls samhälle.
Nyliberaler påstår att fattigdomen i världen krymper. Senaste rapport från FN påpekar motsatsen. Hundratusen människor flyttar till slummen varje DAG!
Njut av blandningar av alla slag, kulturer mat, kombinera dina saker med andras produkter och tankar. Blir inte kulturell renras.
Kan hända att den snabba mekaniseringen som utplånar i allt högre utsträckning i historien det manuella arbete, förhoppningsvis, kommer att leda till ett större jämlik, jämställd samhälle. Där arbetsvärdens likställande, minska kraftig argumenten till varför några ska tjäna så mycket i förhållande till andra. När alla är sysselsatta med viktiga saker, blir det svårare att motivera stora löneskillnader.
T. ex, att äga Macdonalds producera enorma pengar för ägarna och arbetstillfällen. Men Mac Donalds säljer inte hamburgare utan cancer.
Och varför äta kontinuerligt dåligt mat när man ofta kan käcka god och friskare mat.
Ett intellektuellare liv är ett betydligt rikare liv än alternativen. Platon i staten var på spåret, tyvärr med alltför separatistiska och elitistiska intentioner. Han brydde sig inte om hela populationen, bara eliten. Därför säger jag: Elitismen åt alla.
Kritisera, tänk själv, och ändrade dig inte tills du blir fullkomligt övertygad själv. Men var inte inskränkt konservativ då fastnar du tragisk nog i dina egna fördomar, och inskränkta, automatiserade traditioner. Ge det nya en chans.
På Shakespeares tid gällde att vara eller icke vara. I konsumtionens tid gäller: Att vara eller icke vara en vara…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.