Nu byter vi till WordPress på vk.se

Redan under senare delen av 2007 inleddes våra planer på att byta till ett nytt publiceringssystem för vk.se. Våren/sommaren 2008 gick vi igenom alla de stora alternativen (t.ex. Escenic och Polopoly) men något byte blev aldrig genomfört. Anledningarna till detta var många. Framför allt drabbades ekonomin hårt av den stora finanskraschen, och som ni alla vet är dessa system inte gratis.

Vi sneglade då även på om Open Source skulle kunna vara ett alternativ. Inom VK-koncernen har vi ytterligare en tidningstitel: Västerbottens Folkblad. På deras webbplats har vi sedan 2006 använt oss av WordPress som publiceringssystem, dock med blandat resultat. Vi hade under de första åren stora problem med prestandan då databasen snabbt svällde till att innehålla runt 60 000 inlägg/artiklar/kommentarer. Därmed blev vi blivit avskräckta och avstod för tillfället från detta spår.

Vi fortsatte alltså att dribbla oss fram med vårt klart föråldrade system (E-drum) i några år till. Varför? Ptja, brist på tid, resurser, you name it. Till slut kom vi dock fram till den punkt där vi helt enkelt var tvungna att byta. Vi vill kunna göra mer, ha ett system som är modernt och som klarar av att hjälpa våra redaktörer skapa en bra tidningswebb. Snabbt drog vi igång arbetet med att scanna av CMS-marknaden (Content Management System, webbpubliceringssystem) och insåg snabbt att läget nu var ett helt annat jämfört med för 2-3 år sedan. Polopoly hade tappat flera stora kunder, bland annat DN, Expressen (Bonniers helt enkelt) och flera andra aktörer har äntrat tidningsbranschen. Vi hade även under denna tid noga följt utvecklingen inom Open Source, då framför allt WordPress och Drupal. Då vi slutligen, i september 2010, uppgraderade folkbladet.nu till WordPress 3.0 beslutade vi oss för att även välja denna plattform för vk.se.

Vi har ett antal anledningar till varför valet föll på just WordPress. Framför allt vill vi ha ett ständigt uppdaterat system som är lätt att modifiera och bygga vidare på. Det är även extremt viktigt att administrationsgränssnittet för våra webbredaktörer är lättanvänt och intuitivt.

Nedan följer några av de punkter som vi baserade vårt beslut på:

  • WordPress är ett välanvänt system.
  • Vi har goda kunskaper om WordPress efter att ha driftat folkbladet.nu i över fyra år.
  • Det finns ett stort community som växer för var dag som går.
  • Det finns en enorm uppsjö av färdiga plugins och moduler som vi antingen kan använda direkt eller modifiera för att passa våra önskemål. Vi behöver med andra ord inte utveckla nytt varje gång vi önskar en ny funktion. Vi behöver inte heller skickar in en beställning/önskemål till en leverantör som vi sedan måste anpassa oss efter tidsmässigt.
  • WordPress fungerar stabilt på sajter som är bra mycket större än våra (t.ex. Mashable och Techcrunch).
  • WordPress är helt baserat på öppna standarder och öppen källkod.
  • WordPress är modulärt uppbyggt vilket betyder att vi snabbt kan lägga till och ta bort funktioner. Vi blir väldigt flexibla.
  • Kommunikation med andra system (TT, redaktionellt system, o.s.v.) fungerar alldeles utmärkt via XML-import/export.
  • Systemet är under konstant utveckling av hundratals utvecklare över hela världen.
  • I och med att systemet är väl använt och skrivet med öppen källkod kan vem som helst som kan utveckla WordPress hoppa in och hjälpa till eller helt ta över projektet. Vi slipper personberoende (detta förutsätter givetvis bra dokumentation).
  • Administrationsgränssnittet är extremt lätt att förstå och använda. Det är verkligen byggt av användare – för användare. Vikten av detta kan inte nog understrykas.

Det finns dock så klart även nackdelar, nedan finns några nämda:

  • Vi saknar en hel del funktionalitet. Det finns t.ex. i dagsläget inget riktigt bra verktyg för att manuellt bygga en riktigt bra ”startsida”. Detta löser vi dock genom att utveckla ett eget plugin som vi valt att kalla Arlima.
  • Det kan bli lite bökigt med support i och med att vi inte har en leverantör av systemet. Vi får helt enkelt förlita oss på egen kompetens tillsammans med wp-communityt. Det ska sägas att det dock finns en möjlighet att köpa supporttjänst direkt från WordPress, via deras VIP-tjänst (http://vip.wordpress.com/).

Överlag ser vi dock att fördelarna till stor del (väldigt stor del) överväger nackdelarna.

Sammanfattat tror vi stenhårt på WordPress som nytt CMS till vk.se! Arbetet med att få nya sajten på plats är redan igång och vårt mål är att vara klara innan 2012.

Vad tror ni om detta projekt? Har ni synpunkter eller frågor? Skicka gärna en kommentar, ett mail ([email protected]), en tweet (http://twitter.com/chredd) eller ring mig på 070-370 69 29 så snackar jag gärna mer om det.

 

Etiketter: , ,

27 kommentarer

  1. Fredrik Nygren

    Det här projektet kommer vi att följa med stor spänning. Även om jag är övertygad om att ni kommer att nå ett bra resultat med WP, är ni värda stor respekt för att ni har modet att testa.

  2. Joakim Jardenberg

    Jag står upp och jublar i bänken. Tror och hoppas att ni fortsätter med öppenheten genom hela processen också, så att resten av mediebranschen äntligen förstår att här finns ett alternativ.

    Och att släppa Arlima – det är kärlek!

    Rock on!

  3. Mattias Pehrsson

    Jättespännande och väldigt kul att någon tar det här steget, ännu roligare att det är just ni. VK.se gör makalöst mycket rätt på webben, det är den fina trafiken ett kvitto på.

  4. Christoffer Larsson

    Svar till Joakim Jardenberg (2011-03-24 08:00)
    Vi kommer köra arbetet med WP så transparent som det bara går. Att få feedback från alla som vill delta kommer att vara en viktig del av projektet, öppna kort känns helt rätt väg att gå.

    Vi hoppas att fler vill använda Arlima och därmed hjälpa till att få pluginet riktigt bra!

  5. Mikael "MMN-o" Nordfeldth

    Helt suveränt! Mer fri mjukvara åt folket. Hoppas ni även släpper eventuella modifikationer fria. T.ex. pluginet för att bygga en enligt er bra startsida!

    Har varit i kontakt med VF någon gång gällande GPL och deras plugins/teman, men för att det ska finnas krav på utlämning så måste det publiceras i sin helhet. Genom att bara fortsätta köra det internt eller på egen webserver så finns inga sådana krav. (vilket är varför AGPL kom till)

    Betyder det här att ni implementerar pingbacks – och faktiskt nyttjar dem? Folkbladet.nu har ju haft det i evigheter, men modererar alltid bort de pingbacks som görs…

  6. Daniel Lundström

    Härligt! Ska bli kul att följa ert arbete så slösa gärna på info och funderingar kring olika funktioner både för läsarna och webbredaktörerna. Vad har ni förresten för redaktionellt system till papperstidningen?

  7. Hedda

    Intressant. Vi sitter också och väljer bland olika CMS, och då vår sajt i mångt och mycket liknar en tidning är det värdefullt att snegla på vad ni har valt. Men i en diskussion med en person som arbetat med wordpress häromdagen, fick jag höra att ”Hälften av alla plugins är värdelösa, det gäller att lära sig vilka de är och undvika dem.” Hur tänker du kring det, för då är man ju plötsligt väldigt personbunden igen – till de som verkligen kan WordPress? Och drar inte utvecklingskostnaderna iväg? När jag fick WordPress demat så var allting vi önskade en ”plugin” – som då troligtvis kräver någon form av modifiering för att passa oss… Och då utgår jag från (helt kallt) att vi hittar någon som kan undvika de plugins som är usla? Kände att jag blev lite avskräckt..

  8. Christoffer Larsson

    Svar till Mikael ”MMN-o” Nordfeldth (2011-03-24 13:03)
    Vi kommer att släppa Arlima (pluginet) fritt så fort vi är klara med en första riktig version. Mest troligt kommer detta bli när vi känner att pluginet går att använda i en skarp miljö.

    Vi får se hur vi gör med pingbacks. Inget är bestämt än men det vore så klart dumt att inte använda det när WP ändå har så bra inbyggt stöd.

  9. Christoffer Larsson

    Svar till Daniel Lundström (2011-03-24 14:50)
    Vi kommer att vara helt öppna med allt vi gör och hoppas på mycket feedback från er som vill följa projektet.

    Här på VK har vi Saxopress som redaktionellt system.

  10. Christoffer Larsson

    Svar till Hedda (2011-03-28 09:48)
    Det stämmer rätt bra att många plugins är rätt så dåliga. Jag anser dock att man inte behöver vara orolig då det är relativt lätt att snabbt se vad som fungerar och inte. Om man hittar ett plugin som man vill ha, men är dåligt skrivet, så kan man oftast skriva om det lite själv för att fixa till det som är dåligt. Som du skriver kan det dock kräva att man har någon med teknisk kompetens i sin närhet.

    Vi är inte rädda för personberoende, det finns många grymma WordPress-utvecklare i Sverige (och i resten av världen för den delen).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.