Tapasnostalgi

Något av det första jag fick lära mig när jag kom till Málaga var att man när man är lite sådär halv hungrig går till en bar och beställer en öl eller en cola och en tapa. Och är man jättehungrig, ja då beställer man bara in fler så man  får ihop till en hel måltid.

Málaga och Granada är två utpräglade tapasstäder. I Málaga har nästan alla barer ett utbud av olika sorters tapas och om man vet vart man ska gå kan man fortfarande hitta en tapa och en öl för 1,50 Euro. Vad man ska tänka på är att det inte är samma tradition i båda städerna. I Málaga går man in i baren och beställer sin tapa och sin dryck, i Granada beställer man enbart dryck. Sedan kommer kyparen in med vad de har som dagens tapa. Man väljer alltså inte vad man vill ha, utan man får ta det som finns. Tapan är liksom något man får gratis med drycken.

Minns när jag åkte till Granada för första gången med några spanska kompisar. Även om mina kompisar var spanska visste varken de eller jag om det där med tapas traditionen. Vi var jättehungriga och beställde in var sin fylld baguette. När vi fått in baguetterna och börjat äta kommer kyparen in igen och frågar vad vi vill ha på våra tapas, en liten baguette som vi får som extra till drycken….

Trodde att tapas traditionen skulle hålla i sig på Mallorca också men det verkar inte vara lika populärt där som i Málaga. Blev alltså ganska besviken när jag kom dit. Det ordnades en årligt tapas festival i Palma men det tycktes vara allt. Klart att det fanns mat att beställa i barerna men då blev det något helt annat, en måltid, inte bara en lite tapa utan något mer exklusivt.

Det har ju blivit populärt att äta tapas i Sverige också, så nu vet ju de flesta svenskar vad jag pratar om. Fast det är ju inte riktigt samma sak att gå på en bar i Sverige och äta tapas som en bar i Spanien. Det går ju, men känslan är inte riktigt densamma…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.