En liten sopmaskin

När jag bodde i Málaga brukade jag vakna nästan varje natt när soptunnan på gatan nedanför skulle tömmas. Sen lyckades man just somna om så vaknade man av sopmaskiner och av gatusoparnas högljudda stämmor.

Har funderat ganska mycket på varför många spanjorer inte kan klara av att kasta sina urdruckna Coca-Cola burkar, papperslappar och annat skräp i en papperskorg. Då blir man förvånad när man kommer till Sverige och ser hur rent allt är, även på sommartid när snön inte längre döljer vad som finns på marken. Men hade det varit rent och fint hade det ju funnits mindre jobb för de som städar gatorna i Spanien. Fast ibland funderade jag vad de egentligen gjorde när de gick omkring med en slags högtrycksmaskin och blåste runt några löv på trottoaren…

Minns en dag när jag med ett ex gick förbi några killar som sopade gatan. Han stannade och pratade med en av dom. Jag tyckte hans kompis såg väldigt ung ut så jag tänkte att hade gjort något brott och fått som samhällstjänst att sopa gatorna… Vaddå fördomar tänker jag nu så här i efterhand…Det visade sig att sopgubbarna i Spanien tydligen väldigt välavlönade och ett eftertraktat yrke. Man måste till och med plugga en så kallad Oposición för att få jobba med det. Kanske hade varit smartare om jag skippat säljarjobben och journalistutbildningen och direkt satsat på att bli gatusopare.  Då skulle jag varit fast anställd med bra lön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.