Vem betalar notan?

De flesta spanjorer jag känner har nästan ingen koll alls på ekonomi och lever för dagen. Svenskar verkar bättre på att planera, att spara och att hålla i slantarna.

Mat och matlagningsprogram är populära i Sverige. Bjuda kan man göra när någon kommer på middag, går man ut däremot betalar var och en för sitt. Alla checkar prydligt av vad de har beställt in. Ett glas Coca-Cola Light och en sallad. Mia betalar 72 kronor, Anna 69, Fia 106 och Ebba 84. Ja, någon annan kanske har ätit eller druckit mer än en själv och då går man ju back på det. Eller så kanske man själv är nykterist i sällskap av människor som dricker öl och vin till maten… I Spanien tar man notans belopp och delar med antalet personer som avnjutit middagen, oavsett vad alla har ätit eller druckit. Kan tyckas lite konstigt när man som svensk är så noggrann med vad som är ditt och vad som är mitt. Men sedan man börjat med denna metod förstår man inte hur man kunnat göra annat innan. Finns det då inte många som utnyttjar det här? En eller annan finns det väl alltid. Om någon äter lite och en annan alltid äter mycket så tjänar det sig ju bättre för den som äter mer, men oftast jämnar det ut sig.

Ett annat exempel är att det kan bli ganska dyrt att röka. Länge sedan jag rökte men jag minns hur jag i Sverige betalat fem kronor för en cigarrett på krogen. En cigarrett var hårdvaluta på krogen, ingen gav bort en cigarett. I Spanien kan människor även komma upp till en på gatan och fråga om de får en cigarett. Ibland kan det nästan bli jobbigt då man tex står och pratar telefon och någon kommer upp och vill ha en cigg. Ser de inte att man är upptagen?  Däremot kan jag inte ens tänka mig någon spanjor skulle ta betalt för en cigarett, hur mycket paketet än må ha kostat…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.