Stenålderskost

I min familj dricker man mycket mjölk och äter mycket mat som baseras på mjöl (pannkaka, klimpmjöl,etc). Innan jag åkte till Spanien drack jag alltid mjölk till maten. Det var lite konstigt i Spanien den första tiden eftersom jag inte hittade någon god färsk mjölk i affärerna, men hur som helst byttes måltidsdrycken på senare tid ut mot vatten. När jag sedan kom tillbaka till Sverige på besök förvånades jag över vilka mängder mjölk min familj konsumerade i veckan.

 En tid tillbaka började min pojkvän läsa Loren Cordains bok om stenålderskost (paleodieta) och han fick mig att börja ändra på några av mina vanor för att lyckas nå mitt mål om en smalare midja. Det är kämpigt, men det gick. Men nu när jag har varit hemma i några månader har jag fuskat lite och även fått en bebis så nu är det dags att ta sig i kragen igen för att nå idealvikten. Det rör sig inte om någon diet utan att man helt och håller byter livsstil. Enligt Cordain,  är det inte heller en diet att bli smal av utan man gör det för att få ett sundare leverne och för att nå sin idealvikt. Det påminner lite om LCHF tänket, med en diet med högt protein och fettintag och lågt kolhydratvärde.  Inga mjölkprodukter är tillåtna, inget socker, inga mjölprodukter, inget bröd av någon slag. Kolhydraterna som man förut fick genom  pasta och ris får man nu  istället i sig  genom att äta frukt. Man äter  stora mängder kött, fisk, grönsaker och frukt. Min frukost består till exempel av en omelett med grönsaker till, eller tre steka ägg, av vilka jag bara äter äggvitan och grönsaker. Man känner sig verkligen jättenyttig men sötsuget är jättejobbigt i början (som i alla dieter så klart). Det är också rätt jobbigt innan man vänjer sig att man inte kan göra vissa rätter. Idag ska vi äta hamburgare men det får bli hemlagade på riktig älgfärs. Vi byter ut brödet och ketchupen mot sallad. Det känns lite konstigt innan man har vant sig… Enligt min pojkvän, som studerat boken mer ingående än vad jag gjort, kan man äta 7 dåliga mål i månaden utan att det gör något. Så man får fuska lite ibland… men inte för ofta. Det kan ju vara lätt att fuska lite för mycket men då får man ju inte samma resultat;).

 

 

 

2 kommentarer

  1. Lennart Vilhelmsson

    Tack för ett bra boktips, och tips på diet. Vi, jag och min fru, är på gång med GI-diet, som i mångt och mycket påminner om det du skriver. Finns boken du nämnde översatt till svenska?

  2. Eva Karlsson

    Trodde inte den fanns på svenska eftersom jag aldrig hört talas om den i Sverige. Men den finns tydligen och heter faktiskt ”Stenålderskost”. Sök bara på författaren så kommer du nog rätt. Vill du ha mer info om dieten kan du även läsa mer om dieten på engelska på http://www.thepaleodiet.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.