Ekergårds fisk och grönt

Inspiration till Life science : 31-40

Del fyra av min lista över idéer till användning av modern biologi. Brasklappar är som förut: 1. Jag säger inte att detta är den bästa idéerna för att utnyttja tekniken. 2 Jag uppmanar ingen till att göra följde. Det finns t.ex. lagstiftning att ta hänsyn till.

31. Läs Jules Verne’s Den hemlighetsfulla ön, på originalspråk. Gör en lista över alla djur och växter som nämns i boken. Notera att det är med biologi, inte fysik, invånarna i på Lincoln-ön skapar civilisation. Att de fyrar av lite bomulskrut ändra inte det fakutment.

32. Konsthallen i Graz, Österrike är inspirerad av naturen. Den ser ut som inre organ men är döpt till Friendly alien. 3D-printa nerskalade kopior av konsthallen och använd som odlingslådor för hydroponiskt odlande av en växt som också är en vänlig “alien”, jag tänker på Welwitschia mirabilis. En växt från Namibia som bara består av två blad som aldrig slutar växa.

 

33. Tidigare punkt handlar inte om den nya biologin. Men precis som konsthhuset i Graz tar ju vårt kulturhus i Umeå inspiration från naturen. Vårt kulturhus ska ju påminna om en björk. Så bor du i Umeå, ta fram en självlysande björk.

 

Båda bilderna från Wikimedia.

 

34. För in anti-frysproteiner från arktiska fiskar i ett tropiskt träd. Se om du kan få det att överleva på friland i Västerbotten.

35. Mer om djur och växter. Ta en gen från havets enhörningar, narvalen, och integrera med arvsmassan till hästkastanj. Du har nu en enhörnings-kastanj.

36. Född upp nematoder. Caenorhabditis elegans behandla de med valfri sirt1 aktivator. Om du gör det rätt ska de leva längre än vanligt. Det sägs att Elizabeth (1837-1898) kejsarinna av Österrike, drottning av Ungern, lade rått kalvkött på sitt ansikte för att motverka åldrandet. Ge därför rått kalvkött till en kontrollgrupp med C. elegans. Konstatera att rundmaskar i forskningslaboratorier nu har bättre antiåldrande metoder, än kejsarinnan som älskade floder. .

37. Tidigare har jag också nämnt att du kan koda meddelanden i DNA. Med risk för att verka creepy, du kan i DNA koda namnet på din första förälskelse.

38. Ta fram ett kit för att klona havsanemoner. Sälj på Tradera. Skämtet är att du kan klona havsanemoner med ett hårstrå och en lupp.

39. Med micropropagation kan du odla friska växter från en virusinfekterad moderplanta. Ta celler som inte är infekterade och odla upp till en ny växt. Fundera på om du kan göra samma sak med fladdermöss. De är som vi alla vet fulla med virus. Kom tyvärr på att högre däggdjur behöver en livmoder för att växa, inte kan utvecklas direkt i näringslösning som växter.

40. Påbörja avel av travhästar. Ta cellprover från två framgångsrika travhästar. Gör om dessa celler till stamceller. Gör sedan om stamceller till ägg och sperma. Befrukta i en petri dish. Nu börjar det roliga. Låt embryonen utvecklas till åtta celler. Pilla loss en cell från varje embryo. Gentesta varje embryo och välj ut två av de efter önskade egenskaper. Pilla loss ytterligare celler från de två utvalda embryon, gör om cellerna som förut först till stamceller, sedan till ägg och sperma och befrukta ägget. Gentesta och välj på nytt ut två embryon efter önskade egenskaper. Upprepa och på kort tid kommer du att ha avlat generationer efter generationer av travhästar.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.