Ekergårds fisk och grönt

Vegitarisk surströming, Brist på visioner, Precision fermentation

Sveriges Radio Västerbotten hade ett inslag där de, kreativt nog, kommenterade bristen på surströmming genom att fråga en kock om han kunde tillverka vegetarisk surströmming? Saken är bara att det finns ännu mer kreativa men också till teknikintensiva metoder att tillverka vegetarisk fisk. Surströmming fermenterats och idag kan vi inte bara fermentera fisk, vi kan fermentera hela protein från grunden. Precision fermentering. När jag skriver ”idag” menar jag att vi sedan 80-talet har fermenterat insulin*. Sedan 90-talet har det fermenterats enzymer till livsmedelsindustrin och eftersom det är 2024 måste jag också säga att precision fermentation är exakt hur danskarna tillverkar Ozempec.

Bild: Aqua Cultured Foods, ser i alla fall ut som fisk. Bara att skiy till surströmmingsfabrikerna.

Det finns mycket exempel på forskning och utveckling inom ämnet. Gå t.ex. in på sidan Green Queen där det finns en kategori för artiklar om fermenterat protein. En av de första artiklarna som hittas är om Aqua Cultured Foods från Chicago och som framgår av namnet jobbar de med fisk och skaldjur. Om du vill ha vegetarisk surströmming, kan det vara ett ställe att börja. Andra exempel som finns på markanden är det finska företaget Solarfood som tar fram protein med bakterier, luft, vatten och elektricitet. De har också precis börjat sälja produkter i Singapore, närmare bestämt i form av moon-cakes och ice cream sandwich. Det är kreativitet. Gör ett asiatiskt bakverk, med finsk, resurssnålt teknik. Ett tidigare exempel är Impossible burger, som har sålt sina burgare i USA sedan 2019, dessa burgare är växtbaserade men innehåller 2% fermenterade protein, närmare bestämt hem-protein från soja, för att ge rätt smak till burgaren. Den har funnits på marknaden i fem år, men Bryssel har fortfarande inte godkänt produkten.

Poängen är i alla fall att om vi hade mer visioner här i Europa, skulle vi kunna använda bakterier och vetenskap, för att ta fram vegetarisk surströmming. Nu är vi inte USA eller Asien, så betyder det vi saknar både kreativitet och visioner för att göra sådant? Förutom då att jag nämde ett finskt företag. Jag ska inte dömma ut Europa. Åt andra sidan Bryssel har svårt att godkänna tekniken och sveriges radio går till hantverk, inte till industrin när de vill ha vegetarisk surströmming.

 

* Ska vi vara petnoga är insulin nog en peptid inte ett protein men principen är samma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.