Ekergårds fisk och grönt

Kort om hållbar sjömat

Det har kommit nya kostråd, en av ändringarna var att de rekommenderar max 350 g rött kött per vecka. Jag är övertygad om att jag under sommaren har varit under det gränsvärdet. En anledning* till det är att jag köpt mycket fisk och musslor. Så jag kan skriva om hållbar “sjömat”. Jag är ändå utbildad inom detta. Just musslor är intressant. Under min utbildning fick vi mer än en gång höra att det är svårt att förstå varför svenskar inte äter mera musslor. De är klimatsmarta, nyttiga, hållbara, ofta svenskodlade och billiga. Jag vill också påpeka att blåmusslor innehåller 100 kcal/100 g. Praktiskt om du vill räkna kalorier.

Annars, att musslor är hållbart nämndes också i en DN-artikel. Där rekommenderades också att vi bara ska äta norsk odlad lax några gånger per år. Samtidigt som just norsk lax idag dominerar i affärernas frysdiskar. Men också intressant förutom musslor rekommenderas clarias och tilapia: “Fiskar som är mer allätare, till exempel Clarias eller Tilapia som odlas i slutna landbaserade system, är också bra val, liksom musslor.” Jag har varit passiv deltagare i ett ZOOM-möte med entreprenörerna som började odla de tropiska fiskarna clarias och tilapia här i Sverige. Och jag har även provat deras produkter. Färs på clarias går att använda som köttfärs – till “Swedish meatballs”, eller till tacokvällen, eller vad du vill. I och med att fiskar är kallblodiga äter de mindre än kor gör och som allätare äter clarias mindre vildfångad fisk än vad odlad lax gör. Åt andra sidan brukar clariasfärs vara dyrare än köttfärs, om du överhuvudtaget kan hitta den.

Bild: Gårdsfisk.

Avslutningsvis borde jag gå tillbaka till kostråden. Men jag ska vara försiktig med det, av uppenbara skäl. Att ersätta en del rött kött med sjömat, är rimligen inom rekommendationerna, samtidigt som det finns andra ersättningsmöjligheter. Och om hållbarhet hänvisar jag tillbaka till DN-artikeln.

* Andra förklaringar är att jag har gått ned i vikt, med andra ord ätit mindre portioner och därmed automatiskt ätit mindre kött. Samt att jag har konsumerat svensktillverkade, osötade, veganska food-shakes. Det kanske inte var vad Livsmedelsverket tänkte när de lade fram rekommendationerna – det är i alla fall inget för de som är rädda för ”processad mat”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.