Pers Åsiktsblogg

Detta tycker jag om stort och smått

Är pengar det enda?

 Jag kan undra ibland om den nu förhärskande tankegången att, det enda som skall få människor att göra en bra och samhällsnyttig insats skall vara pengar?

Det sägs, av representanter från näringslivet, att de privata intressenter som gör vinster på de traditionellt offentliga marknaderna, vård, skola ,omsorg, tillför så mycket nytt och innovativt i dessa verksamheter, att de är värda en tio procentig avkastning.

Varför inte tillföra dessa fantastiska förnyande tankegångar till det offentliga? Varför måste man klämma skattebetalarna på hundratals miljoner för att göra en samhällsinsats? Om ett gäng läkare och sjuksköterskor vill starta en vårdcentral, jobba med det dom är utbildade för och ta ut en för dessa personer normal lön plus lite tillägg för att man faktiskt driver en nyttig inrättning, är det väl inte något att orda om. Det blir helt annorlunda om dessa sedan köps upp av jättelika multinationella bolag, styrda av penningstarka lycksökare, som det blir helt fel. Det första gänget vårdpersonal har ett intressa av att göra ett bra jobb, så att patienterna känner trygghet i deras vård. Det andra gänget internationella kapitalister har bara vinst som ledstjärna. deras satsade pengar skall förränta sig ordentligt annars drar dom tillbaka sin satsning.

Likadant är det med skolan. Ett litet samhälle som inte vill förlora sin skola och inrättar en fri skola, anställer lärare och kämpar för sitt samhälles överlevnad. Dom gör en samhällsinsats. Med det lilla samhällets elevunderlag blir dom heller aldrig uppköpta av någon riskkapitalist! När man inrättar en fri skola i ett större samhälle kan det vara för att man har ideer om en bättre pedagogik, som man vill prova och det är väl suveränt om man lyckas med det och både lärare och initiativtagare är värda den lön dom kan ta ut. Men, då dyker samma fenomen upp igen! Är dom tillräckligt lönsamma, så kommer det internationella "riskkapitalet" och viftar med sina milioner och vips är den ideella andan som bortblåst. Det är bara milionerna som räknas. 

Det här är en beroendesjukdom som ligger i tiden! Det har inte alltid varit så här och det behöver inte alltid vara så här!

Vi måste väl för tusan kunna göra en nyttig samhällsinsats utan det alltid ska handla om jättelika ersättningar! Eller?

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Peggy Sjöström

    Ett mycket bra blogginslätt Per! Jag håller fullständigt med dig! Jag kommer aldrig i livet att fatta girihets drivkraft eftersom det egentligen inte är en överflöd av pengar som gör man riktigt lycklig i det långa loppet!

    Det finns dessutom bevis att vissa av värdlens lyckligaste och mest givande människor lever INTE i rika länder! Kolla den väldigt intressanta hemsidan som heter ”The World Giving Index” någon gång när du har tid! (Jag kommer någon dag att skriva ett blogginlägg om den).

    http://www.cafonline.org/default.aspx?page=19428

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.