Erik Sedig, förtroendevald (KD)

Många män(niskor) är beredda att betala för sex

Idag – på internationella kvinnodagen – kommer nästan 11 000 människor att säljas – de flesta kvinnor och barn. Siffran kommer av att FN rapporterar att varje år faller fyra miljoner människor offer för människohandel. I de flesta av fallen är det för sexuella ändamål som de säljs. De bakomliggande orsakerna till handeln är många. Men det går ju inte att förklara människohandeln enbart med dåliga ekonomiska och sociala förhållanden i hemländerna. Faktum är att det finns en stor global efterfrågan på sexuella tjänster. Många män(niskor) är beredda att betala för sex. Faktum är att handeln med människor är den mest lukrativa formen av organiserad brottslighet efter handeln med vapen och droger.

Sveriges sexköpslag som kom 1999 var banbrytande i och med att det för första gånngen blev förbjudet att köpa sig tillgången till en annan människas kropp. Ett problem är att flertalet länder i Europa har en liberal inställning till prostitution. Det i sig utgör en grogrund för sexköp och i förlängningen människohandel. Vad göra? Som enskilda personer kan vi ju välja att se till att vi inte bidrar till en sexmarknad, varken i Sverige eller på någon semesterort. I övrigt är det viktigt att det inom EU sker en kraftsamling mot människohandel. Mycket kan göras: samordning mellan medlemsländerna, ökat samarbete mellan tull och polis och höjda ministraff för människohandel.

För övrigt: Internationella kvinnodagen firas 8 mars med möten och demonstrationer för att markera kvinnosolidaritet och föra fram aktuella reformkrav. Dagen har sitt ursprung i den socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn 1910 som instiftade en dag till stöd för kvinnlig rösträtt. FN rekommenderade år 1977 ett allmänt firande av den internationella kvinnodagen. Firandets socialistiska karaktär har tonats ned, och numera deltar även opolitiska kvinnoorganisationer. (Källa: Nationalencyklopedin.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.