Erik Sedig, förtroendevald (KD)

Bättre kollektivtrafik med större regioner

Norrstyrelsens trafikarbetsgrupp har nyss mötts. Vår uppgift? Att ge förslag på hur kollektivtrafiken kan utvecklas i norra Sverige och hur länstrafiken ska vara organiserad i en region i Norra Sverige. Vi har redan i dag en bra kollektivtrafik i Västerbotten. Vi har ett bra samarbete med Jämtland, Västernorrland och Norrbotten. Med en s.k. Norrlandsresa kan länsgränserna korsas på en och samma biljett. Men det passageraren inte vet är att för varje gräns som finns så krävs det speciallösningar och särskilda överenskommelser mellan de olika landstingen/kommunerna och länstrafikbolagen. Det gäller upphandlingar av vilket bolag som ska köra bussarna, det gäller hur kommuner och landstings ska kompensera för eventuella underskott i trafiken, det gäller hur biljetterna ska utformas och vilka taxor det ska vara osv. En större region i norra Sverige handlar om att ta bort gränser. Det betyder mindre krångel och administration. Det blir billigare och pengar blir över som istället kan satsas på att utveckla trafiken.

Vid mötet deltog representanter från Region Skåne och Västra Götalandsregionen. Där har trafiken mer eller mindre exploderat sedan de bildade regioner. I Västra Götaland som tidigare bestod av fyra dåligt integerade länstrafikbolag har antalet resor ökat med över 20 % under de tio år de varit en region. I Norrland med våra stora avstånd måste vi få samma möjligheter.

2 kommentarer

  1. Erik Sedig

    Hej T. V. Eksam. Jag tyckte din signatur var så fyndig så jag kan inte låta bli att kommentera dig även om jag hellre ser att folk vågar sätta ut sitt namn i kommentaren. Du säger att regionen blir dyr – jag tror tvärtom. Slår vi ihop tre landsting kan vi minska på uppskattningsvis en tredjedel av de administrativa kostnaderna. Du säger att regionen är osäker – ja NÄR det ska ske. Inte om det blir av. Det finns en bred politisk enighet om detta i hela landet. Du menar att regioner är folkligt oönskade. Så kan det vara. Själv tror jag att det är dags att bryta upp 200 – 300 år gammla gränser. Vi lever, reser, jobbar, studerar på ett helt annat sätt idag än tidigare. Samhällets strukturer måste moderniseras. Till slut, tack för din kommentar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.