Erik Sedig, förtroendevald (KD)

Middag med miljö

Jag är i Bryssel på utbildningsdagar inför valet till Europaparlamentet den 7 juni. Jag lyssnade på parlamentets debatt i går om diskriminering. Det är viktigt att ingen – oavsett skäl – särbehandlas på något sätt.

Värd för middagen igår kväll var Anders Wijkman, parlamentariker i EU för Kristdemokraterna sedan 10 år tillbaka. Han är specialiserad på miljö-, klimat och biståndsfrågor och höll en föreläsning om dessa under middagen i går kväll:

’ Klimatproblemet är långt värre än vi tidigare trott. De rika länderna har låst sig fast i energiintensiv konsumtion, byggande och transporter och snabbt växande ekonomier som Kina och Indien följer efter i våra spår. Konsekvenserna börjar vi redan se och plötsliga förändringar kan inte längre uteslutas. Till dessa hör en uttorkning av Amazonas regnskogar, metan-läckage från Sibiriens permafrost och Antarktis glaciärer som spricker upp och glider ut i havet.

Sådana händelser skulle drastiskt förändra livet på jorden. Proportionerna är gigantiska: havsytan kan höjas många meter och medeltemperaturen kan stiga med uppemot 4-6 grader innan århundradet är slut. Detta får inte ske, vi måste begränsa uppvärmningen snarast och inte låta den överstiga 2 grader!

– Se över ekonomins regelverk så att kvalitet i tillväxten premieras. Välfärden ökar inte automatiskt med BNP.

– Lägg fast ambitiösa och långsiktiga mål för att minska utsläppen för egen del och övertyga stora aktörer att göra desamma.

– Åtgärder inom alla områden, t.ex. energieffektivisering, bättre byggande, utsläppstak för nya bilar, stimulans för alternativa bränslen, utbyggd kraftvärme mm.

– Flerdubbla anslagen till energiforskning, med särskilt stöd till solkraftverk i världens öknar, vågkraft, vindkraft till havs samt andra generationens biobränslen, energisnåla bostäder och transporter.

– Stöd för ’tekniksprång’ i utvecklingsländerna, för att undvika att dessa länder låser in sig i ineffektiva energisystem.

– Jordens skogar är ovärderliga för att hålla klimat- och ekosystem i balans. Minska skövlingen genom att kompensera skogsägare när de skyddar skogen. ’

Att lyssna till Anders Wijkman är alltid lika engagerande men också omskakande. Det som står klart är att miljöutmaningarna är ett starkt skäl för Sveriges medlemskap i EU och för oss alla att gå och rösta den 7 juni.

Erik Sedig (KD) kandidat till Europaparlamentet

Anders Wijkman i P1 i måndags om USA:s och EU:s klimatpolitik: http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=db&Id=1675821&BroadcastDate=&IsBlock=

Hemsida: www.wijkman.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.