Erik Sedig, förtroendevald (KD)

Skäl för Region Norrland

Under förmiddagen kom ett viktigt besked från Kammarkollegiet, den myndighet som åt regeringen har tittat på fördelar och nackdelar med att bilda s.k. storregioner. De konstaterar att det finns flera skäl för att skapa en region Norrland och att inget egentligen talar emot det. Det är ett bra konstaterande. Dock säger dom samtidigt, föga förvånande, att den tilltänkta geografiska indelningen, med risken att Västernorrland delas, är omöjlig. Det är tråkigt att de oftast socialdemokratiska majoriteterna i Norrlands kommuner och landsting inte har klarat av ta det helhetsgrepp som krävts i denna fråga. Detta har skapat utrymme åt idéns kritiker. Beskedet idag betyder inte att frågan är död. Dock står det klart att någon regionkommun med ett direktvalt parlament redan 2010 blir det inte. Men eftersom regeringen sagt att Sverige ska regionaliseras och eftersom det finnas en majoritet för det i riksdagen så kommer vi inom några år ha även Region Norrland. Det är bra tycker jag som kristdemokrat eftersom det kommer ge möjlighet till ökad ekonomisk utveckling även i vår landsände och för ökade resurser till sjukvården

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. ck

    Du måste väl vara en de sämst pålästa i denna fråga. Läs M-politikern E Riedls blogg, där han med belåtenhet tycker att det är bra att det inte blir någon Region Norrland. Det parti Riedl företräder ingår i alliansen precis som ditt. Likväl har Du mage att skylla på socialdemokraterna. Snacka om att göda politikerföraktet.

  2. Erik Sedig

    Signaturen ck påpekar riktigt att Edward Riedl (M) gläds över Kammorkollegiets yttrande igår att Region Norrland inte bör bildas i nuläget, eftersom den geografiska indelningen är oklar. Men i grunden har han och jag en samsyn i att en fyrlänslösning inkl, Jämtland är det bästa. Att klyva Västernorrland på mitten är ogörligt. Min huvudpunkt i blogginlägget var att det är tragiskt att de oftast, men inte alltid, socialdemokratiskt styrda kommunerna och landstingen i norra Sverige har misslyckats med att arbeta i enighet i denna viktiga fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.