Erik Sedig, förtroendevald (KD)

Viktigt med domar mot invandrarvåld

Jag läser i VK att två unga kvinnor har fällts i tingsrätten för medverkan i trakasserierna mot flyktingar i Vännäs tidigare i år. Bra att det gick att få till ett domstolsutslag för åtminstone några inblandade. Men framför allt är det hedrande för dom själva att de erkänt sin medverkan. Jättebra. Jag har dock svårt att tro att det bara handlade om två flickors handlande som fick flyktingarna så rädda som de blev. Antagligen finns det fler som skulle behöva berätta för polisen om vad de egentligen gjorde de aktuella dygnen.

Även om händelserna i Vännäs i våras kanske inte hade rasistiska förecken utan var enskilda händelser, så behöver det ändå sägas att våld och brott mot flyktingar och invandrare inte hör hemma i ett civiliserat samhälle. De som flytt undan krig och förföljelse i andra länder måste kunna känna trygghet i Sverige. Vi ska ha en generös inställning gentemot de som vill komma hit. De ska kunna få bostad och arbete här. Men på samma sätt är det angeläget att de nyanlända svenskarna förstår att Sverige är en rättsstat och att brott alltid är oacceptabelt. Därför är det viktigt att de invandrarungdomar som deltagit i kravaller och bränder i förorter till Uppsala, Malmö och Göterborg tidigare också grips och döms.

Etiketter: , , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Magnus Liljeström

    Erik!
    ”Inte hade rasistiska förtecken”, skriver du.
    Det är illa nog när människor anser att de kan ta lagen i egna händer. Men det här är värre:
    Man attackerar personer ur en specifik etnisk grupp. Inte för att de gjort något, utan för att andra ur samma grupp eventuellt har gjort något.
    Det är i mina ögon själva kriteriet för ett rasistiskt beteende.

    /Magnus

  2. Mary

    De dömda flickorna visste inte vilka som bodde i lägenheten. Därför sägs det väl att det inte fanns rasistiska förtecken för de som dömdes. Precis som blogg författaren skriver så kanske det fanns andra på plats förutom dessa två som mycket väl visste vilka som bodde i lägenheten och som kanske kan definieras på samma sätt som Magnus. Märkligt att ingen fler dömts, om det var en hel ”lynchmobb”!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.