Att sänka skatter och öka kostnader går inte ihop!

Allianspartierna i Västerbotten vill lösa arbetssituationen för de anställda i Region Västerbotten samtidigt som ett eller flera partier vill sänka skatterna genom så kallade jobbskatteavdrag.

Jobbskatteavdragen, som ju är skattesänkningar, slår direkt på den kommunala och regionala budgeten. Staten beslutar om skattesänkningar som tas, inte från den egna börsen, utan från kommunernas och regionernas börsar. Det är ett ingrepp på kommunernas och regionernas beskattningsrätt men ännu viktigare: det ger MINSKADE INTÄKTER FÖR KOMMUNER OCH REGIONER.

Vi i Vänsterpartiet är ärliga när det gäller de förbättrade villkoren för de anställda. Det kommer att kosta pengar – inte bli billigare!

Det finns ingen annan lösning på situationen än att ge regionerna mer pengar till verksamheterna.

Vi menar att marknadslösningarna som dränerar regionerna på pengar måste bort. Vi ska inte ha privata alternativ där vinster plockas ut av vårdbolag

Vi menar att vi måste förbättra villkoren för de anställda så att hyrd vårdpersonal inte längre behövs.

Vi menar att endast regionala, offentliga vård-appar ska bekostas med skattemedel.

 

Då har vi en början för att klara arbetsvillkor för personal så att de anställda vill stanna och nyanställda komma till och då kan vi också jobba bort vårdköerna!

4 kommentarer

  1. Christer

    Helt rätt.
    Det går inte ihop att sänka skatter och höja kostnader.
    Rätt svar blir alltså att vi måste sänka (offentliga) kostnader. Och det är bråttom.
    Rösta rätt i valet så löser det sig. Rösta blått

    • Eva Arvidsson (inläggsförfattare)

      Jag tycker att det är helt ok att ni på den blåa sidan visar vilken politik ni står för. Men sluta upp med att säga att ni vill genomföra kostsamma åtgärder som att till exempel förbättra arbetsvillkoren för de vårdanställda när ni samtidigt ska minska budgetomfånget.

  2. Christer

    Just den frågan är ju i det närmaste ickefråga, och det vet du också.
    Begränsa administration och ledning i regionen så får vi loss massor med kosing att lägga på det vi betalar skatt för, nämligen vården.
    På det sett som regionen har misskötts under rött styre är inget annat än en stor skam.
    Idag finns det fler ledare/chefer inom sjukvården än vad det finns vårdplatser. OBS, alltså CHEFER, inte vårdande personal, det är sådana som behövs.
    Tycker du att det är en bra fördelning av skattepengarna? Och i så fall, hur många fler chefer behöver du innan du satsar på kärnverksamheten, nämligen sjukvården?

    • Eva Arvidsson (inläggsförfattare)

      Jag har jobbat så länge inom den offentliga sektorn, både politiskt och som anställd för att veta att när ni svepande säger att det ska minskas på administration utan att det specificeras var neddragningarna ska ske kommer det i bästa fall att inte hända någonting – ingen besparing eller
      i sämsta fall kommer administrativa uppgifter att falla ner på dem som ska jobba i verksamhet med medborgarkontakt – mindre vård.
      Det är renhårigare att tala om vilka delar av administrationen som ska bort för att klara kostnadsökningarna med fler personal och bättre anställningsförhållanden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.