Jonas Sjöstedt i Umeå

Av , , Bli först att kommentera 1

Jonas Sjöstedt har varit på Universitetet idag.

Han kommer att tillbringa några timmar imorgon, lördag, på Rådhustorget, i valstugan.

-Inför Sverigepriser på elen!

Vänsterpartiet vill införa ett tak på hur mycket elen får kosta, Detta ska gälla för svenska el-abonnenter. Vid försäljning av svensk fossilfri el till andra länder kan elbolagen få ta ut de marknadspriser som finns idag.

Det finns ingen anledning för oss att acceptera att elbolagen gör jättevinster medan vanliga människors och elintensiva företags ekonomi kollapsar.

Det finns heller ingen anledning att ta från statens börs för att underlätta för vanliga människor och företag. Det är pengar som ska gå till välfärd. Inte till elbolagens vinster.

Rösta på Vänsterpartiet på söndag!

Höjda pensioner för alla med Vänsterpartiets politik.

Av , , Bli först att kommentera 1

Vänsterpartiet krävde höjd pension för att acceptera Magdalena Andersson som statsminister.

 

Vi har redan höjt pensionerna

Vänsterpartiet drev igenom det så kallade garantitillägget i förhandlingar med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Det ger de med lägst pensioner 1000 kronor och en miljon pensionärer i genomsnitt 750 kronor mer i månaden. Detta är ett nödvändigt första steg för att se till att de pensionärer som har det sämst ställt ska få en värdig tillvaro.

Det finns ett systemfel

Men de allt för låga pensionerna är inte bara ett problem för de som har det allra sämst ställt. Det är ett systemfel. Istället för de 60% av slutlönen som utlovades när det nuvarande pensionssystemet infördes har utfallet blivit mindre än 50%. I praktiken har alltså alla Sveriges pensionärer blivit helt beroende av sidoinkomster utöver sin pension för att få en dräglig levnadsstandard. Det är inte värdigt en modern välfärdsstat, och det är en punkt där Sverige ligger långt efter våra nordiska grannländer.

Vi vill höja pensionerna ytterligare

För att komma till rätta med detta föreslår Vänsterpartiet igen en kraftig höjning av pensionerna. Vårt förslag kommer att höja pensionerna med i genomsnitt 13,4% till år 2024. För en genomsnittlig pensionär med 12 600 kronor i månaden skulle våra två förslag sammantaget innebära en höjning av den disponibla inkomsten med 1606kr per månad.

Sammantaget skulle detta innebära att målet om 60% av slutlönen uppnås för majoriteten av landets pensionärer.

Vi vill höja pensionerna ännu mer när det är högkonjunktur.

Utöver detta vill vi införa en gaspedal i pensionssystemet, som motsvarighet till den broms som redan finns. Denna gaspedal skulle innebära att pensionerna höjs under de perioder då systemet har goda finanser. På sikt kommer detta att garantera en starkare utveckling av pensionerna än idag, där det enda möjliga utfallet av skiftande konjunkturer är negativt.

Rösta på Vänsterpartiet på söndag om du också tycker att pensionerna är för låga.