Ewa Larsson

Skidåkning, inte min fristil direkt

Brukar snegla lite på ”Uppslaget” som posten packar reklamen i och igår fångades jag av en liten notis om skidor.

”Skidor äldre än pyramider” lyder rubriken.

”Världens äldsta skidor hittades i den norrländska byn Kalvträsk 1924. Skidorna sägs vara 5200 år gamla, vilket innebär att de är äldre än Djosers pyramid, som med sina drygt 4600 år är Egyptens äldsta. Kalvträskskidorna finns på Västerbottens museum i Umeå.”

Jag kan inte annat än skratta åt notisen och fundera lite på min egen ”historia”. Med tanke på att jag har en liten nervända i den delen av länet och grannbyn så konstaterar jag bara att någon form av ”åka skidor”-gen har jag då inte nedärvt. För skidåkning på längden är bland det värsta jag skulle kunna utsätta mig för och har så alltid varit.

”Arvet” för att åka på skidor existerar icke, annat än om det är maskinellt framförda.

Från farsarvet i nästan rakt nedstigande led kan jag också finna den första vinnaren av Vasaloppet, men det påverkar fortfarande inte mitt intresse för att åka skidor.

Miljöpåverkan? Ja, kanske till viss del eller så var det från skoltidens dåligt vallade bakhala träplankor och timmarna ute i spåren, bland en massa andra tävlingsinriktade barn?

Från morsarvets kan jag också hitta massor av duktiga skidåkare i den här kommunen och jag kan bara beundra dem. Att lägga ner så mycket energi och tid på något som jag själv aldrig skulle ens drömma om, det är beundransvärt. Mor åker skidor och åker skidor och åker allt utom skoter, så där måste det vara något som jag inte fått med modersmjölken heller. Antagligen fick jag någon ”ta dig fram på lättaste vis”-gen och åkte hellre utför på andra typer av brädlappar i min ungdom. Slalom med tillhörande liftsystem tilltalar mig bättre.

Men bäst av allt är nog snöskotern och dess utveckling till att inte ens behöva svettas med att dras igång, numera kan man bara vrida på nyckeln. Tänk, det gäller nästan allt motorburet idag.

Lite kul är det ändå att hitta en del ”matnyttigt” vetande i reklamen som paketerar reklamen.

Ha en bra skidvallardag där ute inför sportlovet och nästa väderomslag!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.