Hur mäter man jämställdhet?

 Det är precis en sådan där konstig frågeställning som alla vet att det inte finns något svar på. Nu råkar det vara så att jag arbetar som konsult och kan lätt hitta på svar på vad som helst till och med det du inte frågat om.

Eller lätt och lätt i ärlighetens namn är det väldigt svårt att göra sådant som konsulter gör och det går inte riktigt beskriva. Anledningen till att det inte går att beskriva är att då skulle vem som helst kunna göra samma sak, fast lätt. Det är lite som universitetsstudie, alla som pluggar och som har pluggat vet hur slappt det är men ingen vågar säga något. Inte bara det att man erkänner att man själv inte har lärt sig en skit och dessutom har en massa studieskulder utan du skulle ha en miljon arga människor med fina titlar efter dig eftersom du har avslöjat dom.

Sammanfattat så är konsultbizznis väldigt svårt och universitetsstudie väldigt hårt arbete.

Hur som helst familjefadern Fredrik bad konsulten Fredrik att ta fram ett verktyg för att beräkna jämställdheten i familjen.

Verktyget är nu klart och har testats. Grunden är ett exelformulär där man fyller i vad som behövs göras och antal gånger under en 2-veckorsperiod. Så när man till exempel har tvättat en maskin kläder eller skurat toan så loggar man in på sin laptop och fyller i den goda gärningen. Några finurliga formler som tar hänsyn till hur tidskrävande varje uppgift är räknar i realtid ut statusen på jämställdheten.

Nedan ser nu statusen för dom senaste två veckorna. Som ni ser har min sambo arbetat dubbelt så mycket som jag och vi har inte ens tillsammans gjort allt vi tänkt att göra.

Nu är det säkert någon lättstött man som saknar "mansgörat" i tabellen. "Det är orättvist att räkna på det här sättet för män gör helt andra saker så som att meka med bilen till exempel"
Det är tyvärr inte helt ovanligt att man hör den kommentaren, men hur ofta mekar en modern man med sin Volvo V70 eller hugger ved till villan med bergsvärme? Därför tar det här exemplet bara upp aktiviteter som återkommer med jämn frekvens.
Till mitt försvar så är det faktiskt bilen som mekats den senaste veckan, så det blev som det blev.

Jämställdhetsstatus
 
Badrum 100%  
Dammsuga 100%  
Dammsuga hall 100%  
Sängkläder 100%  
Tvätt 90%  
Räkningar 100%  
Dammtorka 0%  
     
  Tid (min)  
Fredrik 75 25,00%
Johanna 180 60,00%

 

 

 

 

           

 

 

 

Verktyget är fullt anpassningsbart till olika ändamål där man vill jämföra den tiden man lägger ner på gemensamma bestyr. Fungerar i fikarummet på mindre arbetsplatser, i kollektiv och även i homosexuella förhållanden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.