Fotografering som hobby

En liten blogg om Fotografering

Skillnad mellan raw och jpeg

En läsare tyckte att jag skulle testa att foto i Raw eller råformat.  Normalt sparar man ju bilderna i jepg men med de flesta digitala kamerorna kan man också spara i råformat. Sparar man i jepg så tar kameran bort en massa  information för att få ner storleken på filerna. Jag har varit lite emot att fota i raw då jag tycker att man sällan gör bort sig så grovt att det gör någon skillnad och dessutom är det en massa meckande innan man faktiskt kan använda bilden. Filen måste  konverteras av ett råkonverteringsprogram till vanliga bildformat innan den är klar. Fördelen är att man i detta råkonverteringsprogram kan "rädda" misslyckade bilder. Jag ställde in kameran på raw format och testade lite i nyårshelgen.  Många av mina bilder blev väldigt överexponerade, alldeles för ljusa och utfrätta.

Här är ett härligt exempel.

Nu fotade jag dena bild i raw och kan då i efterhand ändra exponeringen.

Just denna bild valde jag att autokorrigera med ett enda knapptryck. Man kan ändra hur mycket som helst för att fixa sina bilder men då tar det ju lite längre tid. Jag tycker fortfarande att det är krångligt att fota i raw, filerna tar upp en massa plats och det kan ta tid att skriva till minneskortet. Jag kommer nog dock att försöka använda raw i fortsättningen. Den nya kameran är inte lika förlåtande som den gamla var och det blir väldigt lätt överexponerat när jag är ute i snön och fotar. Är man inte med och korrigerar direkt där i kameran så blir bilderna mer eller mindre värdelösa om de är sparade i jpeg,

3 kommentarer

  1. Lars

    He he… Jo läsaren ifråga måste kanske erkänna att jag själv långt ifrån alltid använder RAW men alltid när det ska fotas lite mer seriöst. Du som fotar så mycket fina naturbilder har ju allt att vinna på det extra böket! Så fort det blir hög kontrast i en bild så är det nog tur om man har en andra chans samt att den dagen man står där med årets bild och vill göra fototapet så är man tacksam!
    Samt att det är skönt att alltid kunna gå tillbaka och bearbeta råmaterialet om man inte blir nöjd med ett slutresultat…

    Lycka till! /Lars

  2. Anna Westin

    Svar till Lars (2010-01-05 01:11)
    Jo du har så rätt att det nog är värt det extra böket. I dag finns det ju också så mycket att läsa och lära sig så det går ganska fort att komma in i tänket. Sen är det ju alltid skönt om man nu får till en pangbild att ha den i råformat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.