Makthavarna frånsäger sig ansvaret

Efter att i decennier ha förespråkat och implementerat det globala importberoende vi idag lever i så vill makthavarna nu lasta över skulden för detta instabila och bräckliga system på alla andra än sig själva. Det har inte saknats kritik mot denna vansinniga samhällsförsörjningsmodell men karriärpolitiker och tjänstemän har hävdat att de vet bättre. Nationell och regional självförsörjning av livsmedel har viftats bort som omodernt flum.

Nu vill samma höga herrar och damer att vi ska gå ut i skogen och leta föda. Visst, det är väl inte fel att plocka blåbär och svamp i skogen men att det skulle kunna ersätta eller ens på realistiska nivåer komplettera livsmedelsinköp från de butiker samma makthavare gjort oss beroende av är nästan kriminellt naivt. Jag tror i och för sig inte för en sekund att de heller tror att det är tillräckligt för att täcka upp för det bortfall som skulle uppstå vid störda leveranskedjor. De vill helt enkelt inte ta ansvar för sina handlingar och beslut. Så som korrupta ”ledare” alltid agerar.

Anna Teljfors på MSB säger till SVT att ”Var och en behöver förstå att man behöver ta eget ansvar i krisberedskap.” Jaså? Nu håller jag inte Anna personligen ansvarig men var var ni makthavare och beslutsfattare under alla de år som både experter, forskare och lekmän i befolkningen varnade för riskerna med att göra sig beroende av internationell import?

När jag satt i tekniska nämnden för drygt ett decennium sedan så lyfte jag den här frågan men ingen var intresserad av det. Jag var även ledamot i Umeå kommunfullmäktige under några år och jag minns hur förlöjligade vi blev som var kritiska och motståndare till etableringen av det som senare blev handelsområdet Avion. Det byggdes på fin och bördig åkermark. ”PFFT!” var i princip vad vi fick till svar från den styrande majoriteten. Det är bara ett litet exempel på hur destruktiv politiken i Sverige varit på detta område under många år. Man har prioriterat storskalig ohållbar importhandel beroende av bräckliga transportkedjor framför inhemsk produktion och när man nu bränner ljuset, inte bara i båda ändar utan även eldar på det på mitten är det alltså allmänheten som ska skuldbeläggas och betala priset.

Samtidigt som myndigheter som MSB pratar om att vi ska vara förberedda på att mobiler och internet rätt vad det är kan sluta fungera så arbetar man motsägelsefullt och frenetiskt med att göra samhället ännu mer sårbart genom att digitalisera i princip alla aspekter av våra liv. Från bank-ID, SWISH och överföring av alla former av myndighetstjänster till internet till att nu allvarligt prata om att avskaffa fysiska sedlar och mynt för att helt ersättas av digitala valutor. Allt detta kan som MSB mycket riktigt säger rätt vad det är slås ut. Då kan vi alltså inte göra någonting. Förutom att gå ut i skogen och äta svamp och blåbär, förutsatt att it-haveriet sker på hösten.

När Sverige och världen som mest behövde samarbete, tolerans och förståelse så valde våra härskare konflikt, alienering, intolerans och hat. Och nu är det alltså vi vanliga invånare som ska hålla tyst och stå för notan. Bra jobbat!

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.