Homo Urbanus och det Norrländska kulturlandskapet.

Jag lyssnade på Spanarna på P1 i lördags – jag brukar göra det till mitt morgonkaffe. Det får mig att känna mig så världsvan och finkulturell och i lite mindre bonnig i största allmänhet.  (Tack för ett underhållande program!)

Så fick jag då höra att Jonas Hallberg varit på en tur uppåt landet och kommit i kontakt med älgjakten. Han hade blivit upplyst om att det största problemet med älgen var att den åt upp tallplantor. Jonas fick en del mothugg, den övriga panelen kunde helt enkelt inte förstå problemet, och jag tyckte mig förstå att dom såg framför sig hur en ensam älg åt en enstaka liten tallplanta i den absolut oändliga norrländska vildmarken.  Jonas Hallberg påpekade lite försiktigt att den som avverkat var skyldig att återplantera och att det kunde bli problem med den saken om älgarna åt upp plantorna. Motargumentet var väl i princip att den som avverkat fick skylla sig själv, älgarna var här före jägarna.

Jag vet förvisso att Spanarna inte är ett program om skogsbruk, men ändå?

Jag känner att vi nog inte riktigt kommer från samma land. Det är ett bottenlöst träsk mellan min verklighet och deras. Vi skulle över huvud taget inte börja en älgjaktsdiskussion på samma planet. Från min synvinkel så finns det verkligen inget alternativ till älgjakt som stavas fri förökning, skulle i sånt fall vara p-piller eller saltstenar med gift.

Förutom att fri älgförökning skulle innebära en jättestor ökad risk för trafikolyckor skulle den också göra det näst intill omöjligt att odla tall, och i viss mån är det väl ändå så man måste se det hela – den som äger mark odlar saker på den. Äger man en åker så kan man odla vall eller potatis eller nåt annat nyttigt, äger man skog så oldlar man mest troligt träd. Om man hugger ned sina träd så är det väl knappast för nöjes skull utan för att det är en del i ens försörjning och dessutom leder det till arbete i många led och till sist till en, faktiskt, förnybar produkt för någon att använda.

Ingen bonde skulle acceptera att stora hjordar av kor gick i hans/hennes kornåker och förstörde den år efter år efter år, ingen skogsbrukare kan heller acceptera att hans/hennes tallplanteringar blir förstörda och värden för miljontals kronor försvinner.

Jag menar verkligen inte att vi ska utrota älgen – bara att det finns starka skäl för att begränsa antalet och då är älgjakt ett trivsamt och bra sätt som dessutom ger kött till frysen!

 

Etiketter: ,

En kommentar

  1. Hubertus von kätting

    Kan inte anticimex ordna flygbesprutning. Alternativt avskjutning från helikopter. Själv betalar jag 1000kr till var och en som skjuter en älg på mina marker utanför lovlig tid, pengarna bara strööömar ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.