Innebandyn Flyttar Ut

One love Africa

Jag har pratat lite med Felix Levén som förra året gjorde samma resa som vi skall göra nu. Passade på att fråga om han kunde svara på lite frågor som ni kan läsa nedan, och få en inblick i landet av en person som redan varit där.

Varför åkte du till Tanzania?

Resan var framförallt en del av ett biståndsprojekt som Dragonskolan driver.  I projektet samlar vi in pengar som bland annat går till uppbyggnad av skolor, skolpengar till ambitiösa och duktiga elever samt till barnhem. I och med det så handlade den större delen av resan om studiebesök på dessa platser för att se hur pengarna använts, vad som kan göras bättre osv. Utöver det så åkte vi på ett två-dagars safari som var riktigt magnifikt. En annan dag gick vi på en promenad genom en riktig Mowgli-djungel för att till slut bada i ett vattenfall som var säkert 15 meter högt.

Vilka sporter utövade skolbarnen när du var där?

Barnen spelade framförallt fotboll och hade förvånansvärt stora kunskaper om vad som händer runt om i fotbollsvärlden. Förutom fotbollen spelades en sport som jag inte minns namnet på men som var närmast lik basketboll. Hopprep var väldigt populärt bland tjejerna som enligt normer inte ansågs lämpliga för fotboll där nere.

Vilken mat bjöds det på?

Maten vi bjöds på var väldigt god och kostsam. Skolbarnen åt däremot majsgröt dag efter dag som tillagades i stora kittlar över öppna eldar. Under första besöket på Mnini Primary minns jag speciellt när vi i ett besök i ett klassrum fick bevittna hur ett barn blev utan majsgröt då det var slut. Eleven(barnet) gick sorgset men sammanbitet tillbaka till sin plats hungrig.

Hur ser utbildningsstandarden ut i landet?

Det är svårt att sätta fingret på utbildningsstandarden. Konstateras kan dock att undervisningen bedrevs på ett (som vi i Sverige skulle kalla) gammaldags vis. Även om inte vi fick se något sådant så kände man på sig att eleverna blev slagna av lärarna om dem inte betedde sig hyffsat, eller lydde lärarens befallning.

Tror du att folk kan föreställa sig hur det är ställt där?

Jag tror att folk kan föreställa sig ungefär hur det är genom att höra berättelser från personer som upplevt det. Jag skulle dock säga att det är en stor skillnad mellan att föreställa sig hur det är och att verkligen uppleva hur det är, känna hur det är och verkligen vara där. Intrycken var många och ibland kändes det som att man bara ville sätta sig och titta in i en väg för att smälta allt man såg.

Vad var det bästa med resan?

Det bästa var nog att ändå få ta del av all glädje som sprudlade genom de till synes små gärningarna vi kunde bistå med. Trots det horribla livet många av barnen och ungdomarna man fick träffa där levde så kände man verkligen kärlek och tacksamhet. Att någonstans få känna att man gör skillnad får en att må bra, även om man inser att man skulle kunna göra så mycket mer.

Skulle du kunna tänka dig att åka dit igen?

Jag skulle absolut kunna tänka mig att åka ner dit igen. Som det ser ut nu kommer jag åka ner efter gymnasiet för att jobba som volontär.

Ha en riktigt bra resa, eller "one love africa" som dem säger där nere.

Med vänliga hälsningar/ Felix Levén

 

Olivia

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.