13:e december

Mer än pepparkakor och lussebullar

Lussebullar och pepparkakor i all ära, men det finns ju så mycket annat gott man kan baka till Lucia. Lika gott, om inte godare är vad som numera är döpt till Sliskiga superlussemuffins med vit choklad, valnötter och saffran. De blir söta, rätt så maffiga och väldigt goda. Muffins är roliga på så sätt att man kan blanda fyllningar friskt och hitta på egna varianter. Vill man kan man dessutom pynta dem tills det inte längre syns vad som finns där under i äkta amerikansk stil. Jag föredrar dock enkelhet och muffins som man kan äta utan sockerchock och frosting i hela ansiktet.  Här är receptet på de inte helt pjåkiga superlussemuffinsarna.

100 g vit choklad                                                                        2 tsk bakpulver

100 g valnötskärnor                                                                     2 dl mjölk

0,5 g saffran (ett paket)                                                              125 g smör

4 dl mjöl                                                                                   1 ägg

2 dl strösocker

Smält smöret i ett större kärl och låt det svalna. Gör i ordning en muffinsplåt med formar (använder du en vanlig plåt se till att ha ganska hårda formar t.ex aluminiumformar annars flyter muffinsarna ut till en stor kaka).

Blanda grovt hackat vit choklad, grovt hackade valnötskärnor, saffran (mal med en sockerbit i en mortel för att få jämnare färg på muffinsarna), mjöl, socker och bakpulver i en bunke.

Häll mjölken i smöret och tillsätt sedan ägget i mjölk och smörblandningen.

Rör ned mjölk och smörblandningen i de torra ingredienserna.

Sleva upp smet till två tredjedelar av formarna. Pynta med hela valnötskärnor.  Grädda 20-25 minuter i 200 grader.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.