ATT BLI RIK

Foto: Ulf Kämpeback, New York City, Manhattan, Times Square

ATT BLI RIK I SVERIGE

Det är inget man pratar högt om, det finns tror jag mer fördommar om folk som är rika eller vill bli rika än vad det gör om invandare eller homosexuella tillsammans.

I Sverige är det FULT att ha pengar, då är man någon som det flesta verkligen inte tycker om eller någon andra vill tycka illa om, inte på grund av den man är utan på grund av sitt bank konto.

Men ännu värre är det nästan att VILJA bli rik, eller sträva efter att tjäna pengar, då är man girig, dum och dryg på alla sätt som finns, spelar inte heller denna gång någon roll vem denna person är privat som människa.

I USA tycker det flesta att det är roligt när sina vänner lyckas med något, eller när chefen får en högre ställning, då blir många (kanske inte alla) själv peppade att försöka lyckas själva.

Men vi Svenskar reagerar tvärt om, vi blir sura, bittra & tycker att det känns jobbigt om grannen tjänar bra med pengar eller om vännernas företaget går bra eller att något lyckas otroligt bra med en dröm.

Det enda sättet som är OK att blir rik på i Sverige är om du råkar vinna på lotto eller annat spel, bara det var tur med i det hela, då är allt förlåtet och det kan till och med bli en dröm för dig själv även om det råkar vara grannen som vunnit, men lite jobbigt är det ju ändå.

Varför är det så, är vi Svenskar så förbannat missunsamma eller är det något med vår luft som gör att det är jobbigt när andra lyckas.

Nä, in med lite mer Amerikanskt tänkande och var stolt över det personer som det går bra för.

Ha nu en bra kväll & hoppas att ni alla blir stenrika snart !!

 

Ulf Kämpeback

www.gronaker.se

 

4 kommentarer

  1. Ulf Kämpeback

    Japp Mikael …

    Det är ett grymt & tråkigt sätt som vi Svenskar drar sig med, men det finns fatiskt också i bland annat Lettland vet jag av egen erfarenhet.

    Min vän Stefan som bor där brukar berätta om ett ordspråk som det har, något som låter liknande ”Bästa bytet för en Lett är en annan Lett”

    Men jag tror att vi Svenskar är BÄST/VÄRST i Världen när det gäller detta.

    Ulf Kämpeback
    http://www.gronaker.se

  2. KJEll öberg

    Hej…Har varit i amerika under 14 dagar åkte i en husbil 300 mil…….. Från DETROITtillNEV YORK en mycket händelserik färd för en grannäsare,, blev väl inte så mycket klokare på hur allt fungerar i amerika, men mycket intressant var det,,,, läser din blogg och ibland vill jag kommentera..har ingenting mot att folk lyckas med dom har förutsatt sig mmed,, men då skall dom börja med två tomma händer..Jag ser inte mycket upp till den som har ärft sin förmögenhet, , till som den har slitit ihop den…kjell

  3. Ulf Kämpeback

    Hello Kjell !!

    Låter som en KANON rolig resa, skulle gärna göra något liknande själv.

    När det gäller folk som lyckas tjäna pengar & bli rika, så är min fråga bara: Hur ”tomma händer” ska man ha för att det ska vara ok att tjäna pengar ?

    Måste man vara uteliggare eller räcker det att vara vanlig ”svenne” och jobba sig uppåt ?

    Jag personligen gillar inte att folk som inte vet värdet i pengar kan åka till Gotland eller Båstad och festa upp en normal månadslön per kväll, det är fel.

    Men att folk blir födda in i en förmögen släkt och jobbar upp något ännu större kan jag inte tycka är fel, men det kanske inte är rättvist enligt den Svenska modellen.

    Vi har alla våra val i livet, så enkelt är det, det kan också jag tycka vara jobbigt ibland, men det är bara att bita ihop och jobba vidare !!

    Ha det bra Kjell !!

    Ulf Kämpeback
    http://www.garderob.nu

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.