Kenneths tankar

Alkoholkultur!

Jag har tänkt på det Göran Jonzon sa på VMDs möte på folkan angående droger i Vilhelmina, att han alltid ska vara tvungen att förklara/försvara sig om varför han är nykter på fester när det egentligen borde vara tvärtom. Jag har hört fler vittna om samma sak och visst är det tragiskt när den som inte dricker ska på något sätt behöva stå till svars. Jag kan fundera över ordet fest, det förknippas i stort sätt alltid med alkohol, jag är själv inte nykterist men kan ändå reagera på varför alkohol är så viktigt och heligt. När jag och Maggan arrangerade Vilhelmina Music Competition så fick vi frågor från vuxna varför vi inte kunde ha lite mat och alkoholservering, det skulle locka många fler i publiken…….då blir jag lite fundersam, varför kan man inte en kväll gå på ett arr som är drogfritt? Det ordnas så många sammankomster där man kan vara onykter på eller bli serverad rusningsdrycker så en gång om året vore det väl skönt att chocka kroppen 🙂

2 kommentarer

  1. Maria

    Svenskar (skandinaver överhuvudtaget), har ju tyvärr i decennier utvecklat sina färdigheter i att väldigt ofta vara tvungna att förkovra sig i alkoholens tecken för att kunna släppa loss o bjuda lite extra av sig själva.
    Vi förknippar gärna fest o alkohol, o använda det som en ursäkt att: dricka, umgås,våga mer…. o sen också skylla alkoholen när det går över styr. Finns fest- mecka’n för dom som vill svina o bete sig. Magaluf,Rhodos,Cypern osv.
    Jag är en skandinav, testat på festat så att säga. Men med ålder o ledstelhet så har även en viss klokhet o säkerhet kring alkoholen infunnit sig.
    Jag vågar vara mig själv,bjussa på mig själv o framförallt har jag modet till att skratta åt mig själv.
    Alltså, i vår kultur tror vi att alkoholen behövs för att vi ska våga vara oss själva lite mer.
    I själva verket, behöver vi gräva ner Jante ”six feet under” o tro på oss själva istället. Det kommer nog med åldern o tryggheten inom sig- att kunna slopa spriten för att kunna ha kul på uppslutningar utan sprit.
    Fast aspekterna är många kring ämnet o absolut nåt att tänka o dryfta kring!

  2. keka (inläggsförfattare)

    Min teori om varför folk blir ”obekväma” med nyktra personer på en fest är att det känns jobbigt med en som ser allt dumt man säger och gör + kommer ihåg det dagen efter 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.