Kenneths tankar

Vem bestämmer när man blir kränkt?

En känd Kd:are skriver i sin blogg: 

Det snackas hit och dit om ”kränkningar” i olika sammanhang.

Frågan man rakt på om just ”du” känner dig kränkt, blir oftast svaret ”-Nej inte jag, men någon annan kan känna sig förolämpad.”
Låt då denne ”någon annan ” tala för sig och du talar för dig, så blir livet betydligt mindre komplicerat.
Man behöver väl inte använda uttryck som man misstänker kan förlöjliga eller förminska en annan person, men det behöver väl inte ältas i tid och otid in absurdum.

Nog finns det väl viktigare saker att avhandla än detta evinnerliga tjat om ”kränkningar”.”’

Jo det kan man ju tycka….men kanske inte om man tillhör dom som blir kränkta i tid och otid, då är det inte så enkelt. Alla är inte lika, alla kan inte bara skaka av sig de sårande orden….alla är inte som denne hårdhudade politiker som inget biter på (även om han ibland vägrar ta in mina kommentarer eftersom de retar gallfeber på honom) Vad ger hans ord för signaler till de barn och ungdomar som blir kränkta dagligen i skolan och på fritiden? Deras berättelse är ”tjat” och ska inte ”ältas” i tid och otid. De ska helt enkelt sluta tjata.

Jag tycker tvärtom, det är viktigt att prata om kränkningar, det är inte okej att använda kränkande ord och det är bra om man kan få folk att förstå att man kan ändra på sig och se över sitt sätt att bemöta andra i sitt dagliga tal.

10 kommentarer

  1. Göran Jonzon

    Vet du Kenneth, jag tror att vi generellt sett fokuserar alldeles för lite på att att stärka våra barns självkänsla och att få dem att känna sig stolta över vilka de är och vad de åstadkommer.
    Ju mer vi koncentrerar oss på våra sjukdomar och hur vi upplever oss ”kränkta”, desto mer skadas den naturliga lusten att utforska och leva fritt.
    Att göra oss själva eller våra barn till offer hjälper vare sig oss eller dem.
    Den som fått självrespekt och integritet med modersmjölken står emot mycket mer än den som känner sig otrygg och osäker på sin egen roll och betydelse.
    Kanske så till den grad att man börjar fastna på en annan specifik persons göranden och låtanden, så till den grad att man glömmer bort att man har ett eget liv ?

    • keka (inläggsförfattare)

      Självklart ska vi stärka våra barn och ungdomars självkänsla….det gör jag varje dag. Men alla är inte stöpta i samma form som du och jag, en del får utstå mobbing och kränkningar varje dag och ska inte behöva höra från en politiker att:
      ”Nog finns det väl viktigare saker att avhandla än detta evinnerliga tjat om ”kränkningar”

      Det finns barn och ungdomar som mår fruktansvärt dåligt och de ska vi stödja och hjälpa, en enkel sak som gör skillnad är hur vi själva beter oss…om vi vuxna kan visa att förändringar är bra så kanske barn och ungdomar tar efter. Ingen gör barn och ungdomar som blir mobbade och kränkta till offer….det är de redan!

  2. keka (inläggsförfattare)

    Hur stärker du ungdomar när du uttrycker dig som du gjorde i vår diskurs om prideparaden?
    Citat Göran Jonzon:
    ”Att fjäska och krusa curlade ungdomar med lyxproblem som inte har något bättre att ta sig för än att försöka överträffa varandra i att vara mest avvikande, ligger definitivt inte i linje med mitt engagemang.”
    Slut på citat
    Känns mest som om du kränkte dom.

  3. Toni Appelqvist

    Kan du inte hitta på något nytt att klaga på?
    Du verkar ha fastnat i önskerepriser. Men det är iof inte jag som bestämmer vad du skriver i din blogg.
    Men tycka kan jag göra iaf.

    • keka (inläggsförfattare)

      Det kan du ju tycka Toni, men det är viktigt att just prata om kränkningar….framförallt när det gäller barn och ungdomar. Jag reagerar starkt när en politiker skriver i sin blogg.
      Citat:
      ”Nog finns det väl viktigare saker att avhandla än detta evinnerliga tjat om ”kränkningar”.”
      Slut på citat. Läser man sen tidningarna om hur utbrett mobbing och kränkningar är på våra skolor, deras fritid och på nätet så tycker jag att det är en jävligt viktig sak att ”tjata” om.

  4. Charlotta svensson

    Göran, genom dina kommentarer uttrycker du att det är dem mobbade som behöver förändras, istället för att fokusera på dem som mobbar. Detta är ett vanligt och enkelt sätt att se på det hela, men ack så fel. Att du tror att den som blir utsatt för mobbing inte ska känna sig kränkt om dennes självkänsla och självrespekt är stor nog, visar att du inte har någon kunskap i ämnet.

    Charlotta Svensson

  5. Kristina Norman

    Mycket bra rutet Kenneth!
    Behandla din medmänniska som du själv vill bli behandlad är en bra devis att gå efter.
    Och har man inte gått i en annan människas skor så kan man näppeligen uttala sig om hur den människan ska reagera på olika intryck och handlingar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.