Kenneths tankar

Att ”gilla” på Facebook!

Om man läser något man håller med om eller gör en glad så kan man trycka på ”gillaknappen” på facebook, men jag märker ofta att folk gillar även när tragiska saker händer, nu senast var det en vän som kommenterat självmordet som den thailändska bärplockaren begått….där hade två personer gillat….gilla vadå?? Att en människa tagit sitt liv? Fattar inte grejen….gilla gör man när det är något bra….ett självmord är inte bra….fast det kanske de tyckte, de som ”gillade”…..ser bara så illa ut när folk ”gillar” tragiska och tråkiga händelser…..fast det kanske är jag som inte fattar.

24 kommentarer

  1. G E Abrahamsson

    Jag tycker det var hemskt tragiskt. Varje gång nåt liknande händer finns det ju också personer bakom eller i dennes närhet som lider. Folk saknar empati. Det är tragiskt.

  2. keka (inläggsförfattare)

    G E, nog tror jag de flesta av oss har empati och jag hoppas ”gillatryckningar” inte menar det jag tyder det till. Kanske är det så att man av gammal vana trycker på gillaknappen utan att tänka på hur knasigt det kan se ut, man gör det av gammal vana helt enkelt.

  3. G E Abrahamsson

    Man kan ju alltid hoppas, men vem bryr sig så mycket idag? Huvudsaken man har det bra själv. Så tänker väl de flesta av oss och leva ganska bekymmersfritt. Ända till kanske det händer något drastiskt, då först vaknar man upp. Nog lever många idag utan verklighetsförankring hur andra människor kan ha det, det är min uppfattning. Men, det finns det motsatta också. Jag är ju lite för gammal kanske förstå tiden vi lever idag. Kanske det som är problemet?

  4. G E Abrahamsson

    Jag anser också det här ett underliggande problem, självmordet och en direkt följd att Sverige tillåter slaveri. Det om något borde vi reagera mera på. Det här händer ju år från år, samma visa, människor kommer hit och utnyttjas. Jag tycker minst sagt det för jä_ligt!

    • keka (inläggsförfattare)

      Håller med dig, detta är inte okej. Men det finns alltid folk som skiter i konsekvenserna bara de kan göra sig en rejäl hacka och då måste regelverket ändras så att det försvåras eller som bäst försvinner helt.

    • keka (inläggsförfattare)

      Nä men se….du är tillbaka 🙂 Man gillar inlägget men inte det som skrivs i inlägget…hmmmmm?….vad är det då man gillar…rubriken? Inlägget består ju en massa skrift, annars vore det inget inlägg.

    • keka (inläggsförfattare)

      Jodå, jag vill förstå. Jag har sett när folk har skrivit på sin uppdatering om tragedier som drabbat dom och att då se en tummen upp blir så fel för mig. Obegripligt!

  5. Ewa Larsson

    Det kanske beror på att man vill visa att man ”läst” inlägget, men inte kan eller vill kommentera det?
    Men visst borde det finnas en ”läst eller tagit del av” knapp eller bara en ogilla knapp, men säkert så missuppfattas det också.
    Fattar precis vad Toni menar 🙂
    Själva inläggen som skrivs eller delas borde också granskas mer tydligt av den som ”gillar eller delar”, kan jag tycka. Ibland får jag för mig att vi ”köper” allt, i synnerhet det mest tragiska. Men det kanske beror på vår ”skandalkänsla” inställning till att andra har det värre?
    Det ÄR tragiskt det som pågår i denna bransch och jag tror att intentionerna att stoppa det hela har varit bra, med avtal också vidare, men jag tror att man bör titta på andra faktorer för att slippa få stämpeln som ”slavhandlare” eller att ”ungdomen” är för lat att plocka ihop skogens läckerheter och tjäna sig lite fickpengar. Det finns för stora maskhål i nätet som ska stoppa denna tillfälliga arbetskraftsinvandring och de hålen kryper snabbt en ful fisk igenom, just för att få chansen att tjäna pengar eller så kanske man själv tror att inkomsterna ska bli större än vad som sker och då väljer man att ”blåsa” sina egna landsmän. Nu tror jag att det ligger någonting annat bakom detta ”bemanningsföretag” också.
    Men det är fruktansvärt tragiskt att folk väljer att ta sina liv framför att åka hem med mer skulder än när de kom hit. Hoppas bara att anhöriga nu får den hjälp de behöver om än att pengar inte kan göra någon gladare och lyckligare eller få någon kär tillbaks.

    Ha en bra bloggdag!

    • keka (inläggsförfattare)

      Tror också att de flesta trycker gilla bara för att bekräfta deltagandet i statusen….men det ser inte okej ut. När ”tummen upp” dyker upp i de mest tragiska situationer.

  6. Göran Jonzon

    Ondska ocjh illvillighet är bara två av människans karaktärsdrag.
    Med en vä’lvillig tolkning skulle jag snarare uppfatta ”gillaflaggningen” som att några som har svårt för att skriva ned sitt deltagande ville ge utttryck för sitt deltagande och kondoleanser till efterlevande.
    I så fall ytterligare ett bevis på hur språket urholkas genom SMS-kulturen.
    Men det kan nog även vara uttryck för rent fyllehandlande.
    Att även utländska säsongsarbetare kan dras med depressioner, borde väl betraktas som självklart, och inte blir det lättare om man möts av cyniskt och samvetslöst utnyttjande från de som har ett socialt överläge. I synnerhet som Thailändsk gästfrihet präglas av en varm omhändertagande kultur, medan vi knappast kan skryta om samma sak här.

    • keka (inläggsförfattare)

      Kan nog vara av både den egna och den andre orsaken. Men överdriv inte den varma omhändertagande kulturen. Thailands Phuket räknas som en av världens farligaste städer:
      Problemen på Phuket kopierat från Aftonbladet.
      Här är några orsaker som ses som bidragande till den för Phuket just nu så negativa trenden:
      Våldsamma överfall på turister som rör sig ensamma, antingen till fots eller på motorcykel, efter mörkrets inbrott.
      Unga män på motorcyklar som drive by-rånar folk och rycker väskor och där rånoffren ofta skadas.
      Minibussar som kör på tok för fort och orsakar olyckor, ofta med dödlig utgång.
      Tuk tuk-förare som misshandlar turister som vägrar betala överpriser.
      Illegala taxichaufförer som skandalhöjer priserna.
      Saltade räkningar för hyra av jet ski och hyrbilar (det förekommer att uthyrare tar extra betalt för repor eller skador som kanske fanns redan innan uthyrningen).
      320 fall av bagagestölder på thailändska turistbussar så här långt i år, många med Phuket som destination.

      • Göran Jonzon

        Kulturen skiljer sig mycket åt mellan norra Thailand och den långsmala remsa landbit där Phuket ligger.
        Landets muslimska minoritet bebor den sudligaste spetsen som gränsar till turistmetropolen Phuket.
        Jag har bevistat Phuket en enda gång och det räcker för mig.
        Etniska spänningarna är påfallande starka just i den sydligaste delen, vilket kan åskådliggöras av ett uttryck jag hörde där:
        ”-Om du möter en ilsken kungskobra och en muslim vid samma vägkorsning, så rikta då sin uppmärksamhet mot muslimen i första hand”.
        Citatet är censurerat av mig då det verkliga uttrycket inte lämpar sig för publicering.

        I den norra delen av Thailand framträder buddistiska värderingar betydligt mer framträdande.

        Vad gäller internetkommentarer i allmänhet och de anonyma i synnerhet, bejakas människans sämsta sidor av att man kan uttrycka sig utan att behöva stå för vad man gör inför offentligt ifrågasättande som riktar sig mot åersonen bakom.
        Samma effekt har jag sett när man klär på en stor grupp unga män likadana uniformer och alla blir utbytbara individer som soldater.
        Så fort människan kan försvinna i mängden och uppträda mer anonymt, reduceras personliga ansvaret i motsvarande grad.
        Effekten kan vara en orsak till att kravallpoliser fått hjälmar med väl synliga olika nummer för identifiering.
        Anonymitet är ett gissel för socialt uppträdande och främjar inte ansvarstagande.

        • keka (inläggsförfattare)

          Kan kanske vara så Göran att det skiljer sig mellan regionerna. Men skulle det bero på att det bor mer muslimer i södra delen av Thailand? Har jag fattat dig rätt?
          Sen ska du hålla dig till ämnet, vi diskuterar inte anonymas berättigande i medierna.

    • keka (inläggsförfattare)

      Så kan man se det, eller så är det som vanligt ditt sätt att smyga in ditt avog mot anonyma 🙂 Men du varade inte på min fråga Göran….beror våldet i Phuket på att det bor mer muslimer i södra delen av Thailand?

      • Göran Jonzon

        Jag är inte skickad att svara entydigt på den frågan, men däremot vet jag att etniska spänningen finns.
        Vad den baseras på kan säkert beskrivas i många fasetter och ur flera utgångsvinklar, men jag är inte byxad att döma i just det fallet.
        Vad jag däremot tycker mig kunna se är en trendmässig brist på respekt för andra kulturer och andra trosuppfattningar som följer med islamismen.
        Inte bara i Thailand utan generellt.

        • keka (inläggsförfattare)

          Okej, det verkade först som om du la lite av skulden på dem muslimska delen av befolkningen…men bra att du förklarade dig lite närmare. Vem menar du brister i respekt till andra kulturer och trosuppfattningar?

          • Göran Jonzon

            Jo, då hänsyftar jag till deras berömda lärobok Koranen, som förbjuder respektlösa ageranden mot trosfränder, alltmedan man jämställar alla andra medmänniskor som inte delar just deras specifika tro såsom varande ”otrogna hundar” med ett lägre människovärde.
            Att döda en medmänniska med annan trosuppfattning bedöms inte på samma sätt som ett brott mot en trosfrände.
            Att dö i kampen för att påtvinga andra sin egen tro ska tydligen dessutom rendera i en himmelsk belöning för martyrer som bl.a. inkluderar 75 kvinnliga oskulder i det personliga haremet?
            Hur pass synkroniserat tycker du detta är mot omvärldens strävan efter jämlikhet, respekt och solidaritet ?

  7. Göran Jonzon

    Ja båda dessa böcker är skrivna i en annan tid med helt andra normer. Försöker man leva fundamentalistiskt och bokstavstroget efter någon av dem blir konsekvenserna helt bisarra implementerade i vår rådande samhällsnorm.
    Dessbättre torde det vara få kristna som endast haft bibeln som utbildningslitteratur, så som tyvärr så ofta är fallet bland muslimska fundamentalister.
    Men visst finns det exempel på bedrövliga karaktärsdrag bland alla etniska och/eller kulturella gruppkonstellationer ?
    Den buddistiska kulturens grundvärderingar verkar dock rätt inbjudande ställt mot min egen värdenorm.
    Steget till att konvertera och bli munk är däremot i dagsläget rätt stort.
    Även om jag kan se brister och tillkortakommanden i den judiskt-kristna sociala grundsynen, är det inom dess värderamar jag vuxit upp och fått mig ett fungerande system som värdebas.
    Bristerna tycks mig inte vara i den omfattningen att jag känner något omedelbart behov av att utskilja mig från vårt västerländska normativa mönster för umgänge och respekt medmänniskor emellan.

    Tvärtom har jag bland mina nyvunna politiska kamrater funnit en för mig mycket angenäm och utvecklande rakhet och uppriktighet som faller i samklang med den strävan efter självkontroll och disciplin som jag upplever haft med mig från början av min levnad.
    Att jag däremot inte lyckats bli något föredöme i frågan står dock fortfarande ställt utom allt tvivel, men det hindrar inte att jag känner mig bra tillfreds inombords för varje litet framsteg.

    Allt sammanfattat dömer jag ut den muslimska trosutövningen genom verkan av handlingarna, inte utifrån deras lärobok med sina regler.
    Jag tror att nästa stora krig kommer att handla om värderingar i lika stor utsträckning som om livsutrymme och tillgångar till livsförutsättningar som naturtillgångar o. annat.
    För varje dag ökar divergeringen mellan olika särpräglande kulturer och leder till minksat kontakt och umgänge över kulturgränserna. Det brukar frammana och tydliggöra en ”vi mot dem”-känsla som i mina ögon blir rena krutdurken.

    • keka (inläggsförfattare)

      Alla fundamentalister är farliga, och då spelar det ingen roll om det är kristna, judar eller muslimer. Vi har kristna galningar i världen och jag tror de är fler än vad vi anar, de som verkligen tror på bibeln och menar att orden är en sanning som man ska leva efter.
      Du skriver:
      ”Dessbättre torde det vara få kristna som endast haft bibeln som utbildningslitteratur, så som tyvärr så ofta är fallet bland muslimska fundamentalister.”
      Vad bygger du den faktan på, finns det siffror som backar upp eller är det vad du tror?
      Allt handlar om okunskap och rädsla, det är inte så jättelänge sen kristna brände ”häxor” på bål och åkte runt i världen i korståg och slaktade de som inte tog till sig den kristna tron. Kristendomens historia bygger till stor del på rädsla och förtryck….min mor har berättat hur de som barn skulle niga och buga sig inför prästen som om han vore guds högra hand, mormor vågade knappt se fanskapet i ögonen för så mycket mer än alla andra va han.
      När det gäller buddism så är det en tro/livsåskådning som tilltalar mig med, men eftersom jag inte tror på ett högre väsen har jag svårt att ta mig till mig den fullt ut.

  8. keka (inläggsförfattare)

    Göran, har jag rätt när jag misstänker att du har en viss avog/fientlighet gentemot muslimer? Får den känslan när jag läser det du skriver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.