Kenneths tankar

Svensk slavhandel!

Den svenska slavhandel som förekom på 17-1800-talet, minns inte så mycket av den informationen i skolan. Citerar det Stefan Rådström sa på facebook ”Om Sveriges mörka förflutna (och på köpet en väldigt god anledning att undvika ”N”-ordet även på svenska)”

Vad som gör mig full  i skratt när det gäller argumenten att använda ord som ”negerboll” och dylikt är: ”då ska man inte heller få säga vitlök” eller ”det har jag alltid sagt” …tjuriga som femåringar 🙂 ….man förundras över oviljan eller oförmågan att tänka till.

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sveriges-slavhistoria-avslojad

Delar ur artikeln:

”Det finns bara två doktorsavhandlingar om den svenska kolonin Saint Barthélemy som också berör slavsystemet – en från 1888 och en från 1951.

Fredrik Thomasson, doktor och akademiforskare vid historiska institutionen, Uppsala universitet, är förste forskaren som gått igenom de domstolsprotokoll som kontinuerligt antecknades på ön.

– Det jag har hittat är hur ett svenskt implementerat rättssystem behandlar den svenska slavbefolkningen. Det är ingen någonsin som har tittat på det här materialet, säger Fredrik Thomasson.

I nuläget har Fredrik Thomasson samlat ihop ett 1000-tal domstolsprotokoll med anknytning till slavar eller fria kulörta som de fria mörkhyade kallades på ön, och vår koloniala historia blir allt tydligare.

–  Det är en viktig källa för socialhistoria. Domstolsprotokoll är nästan enda källan där vi får reda på något om slavbefolkningen, som ju annars är tyst. Slavarna finns där med namn, de är vittnesmål och man kan nästan höra deras röster, säger Fredrik Thomasson”

Se även Gustav Fridolins dokumentärserie ”Vår mörka historia” på TV4 play http://www.tv4play.se/program/v%C3%A5r-m%C3%B6rka-historia

Grymt bra. 

 

8 kommentarer

  1. Toni Appelqvist

    Nä jag läser inga socialistblaskor.
    Förklara med egna ord vilken koppling DU gör mellan ordet negerboll och gammal slavhandel.
    Kan du det eller vill du inte förklara din åsikt?

    • keka (inläggsförfattare)

      orkar du inte ens läsa en artikel så finns det nog inget jag kan säga till dig för att du ska förstå…….

  2. Ivar

    Nyamko Sabuni tänker inte på att hon har företrätt en regering som förtrycker folk. En regering som kallar folk för lata bara för att de är sjuka eller inte kan få ett jobb p.g.a olika orsaker. När man inte har ett jobb att gå till så har de fått massan att betrakta oss arbetslösa som lata och dumma istället för att hjälpa oss till ett arbete som vi klarar av med våra kunskaper och krämpor.
    Hon umgås med folk som betraktar norrlänningar som allmänt efterblivna och bara vill leva på andra.
    Hon kastar grus i ett glashus.

    • keka (inläggsförfattare)

      Nu sympatiserar jag iofs inte med Nyamkos politiska tillhörighet vilket inte var frågan här, men hennes artikel är läsvärd. Resten du skriver om kan jag varken hålla med om eller förneka.

  3. Stefan Rådström

    ”SkepChick” har uttryckt det hela mycket bra:

    Att uttala sig nedsättande, att genom ord förudmjuka och förminska personer som tillhör andra grupper än en själv, är ett utmärkt sätt att bidra till sociala klyftor och upprätthålla de maktstrukturer som genomsyrar vårt samhälle. Och jag är ledsen, men det spelar ingen roll vad dina intentioner är — du kanske inte lägger någon värdering i ordet “neger” när du insisterar på att säga “negerboll”, men tillräckligt många andra gör det för att ordet i sig ska vara skadligt. Kränkande. Låt därför bli.

    Varför vill vissa ändå envisas med att t.ex. använda ordet ”negerboll”? Det finns väl inga ”negrer” i detta bakverk?

    Det finns ju faktiskt ett modernt relevant inhemskt vokabulär att tillgå som säger precis det man vill veta: Chokladboll.

    (PS. Hoppas att HTML-taggarna ger avsett resultat.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.