Kenneths tankar

Efter Vojmåns bevarande.

Vad hände efter nej till överledningen??
Kopierat från VK 20 januari 2009:

”Stora planer för Vojmån

Efter segern i folkomröstningen om Vojmån drar nej-generalen Göran Jonzon i gång planer på att bygga ett besökscentrum vid Vojmån, och etablera en pool av guider, rumsuthyrare, fiskevårdsföreningar och andra näringsidkare som kan skapa sig en utkomst av Vojmån.

VILHELMINA
– Vi börjar med att samla alla guider i Vilhelmina, uppmuntra dem att vidareutbilda sig och ta hand om våra besökare kring Vojmån denna sommar. Sedan går vi vidare med att utveckla ett Vojmån Visitor Center och bilda ett bolagsbolag som sköter all administration åt alla enskilda näringsidkare, säger idémakaren Göran Jonzon.

I visionen för ett Vojmån Visitor Center skissar Jonzon på ett timmerhus i rustik vikingastil, byggd i två sektioner och en bemannad reception.

Den ena sektionen, som åskådliggör vattnet, har ett golv av glas. Under glaset rinner Vojmåns vatten året runt genom separata kammare med en lokal fiskart i vardera kammaren.

Fångstnoteringar
På väggarna hänger kartor med hot spots markerade för respektive art, telefonnummer till välutbildade guider, fiskekulturens alla redskap och en flottningsbåt.

Från taket hänger skärmar med fångstnoteringar och bilder, annonser från hotell, stugbyar, fiskeredskapsaffärer med mera.

Den andra sektionen, som avspeglar naturlivet på land, innehåller uppstoppade djur och fåglar, telefonnummer till utbildade naturguider, fångstredskap, en stenåldersboplats i fullstor skala, foton av skogshöns, ugglor och rovfåglar, och på väggarna bildskärmar med naturfilmer som ständigt rullar om de fyra stora rovdjuren – järv, björn, varg och lo.

I receptionen tar en receptionist emot besökare och förmedlar boende, mat, guider och tar betalt.

Enkelt för fiskaren
Pengarna går till ett egenanställningsföretag, ett så kallat bolagsbolag, som sköter moms, bokföring, inbetalning av egenavgifter, skatter och betalar ut

nettot till respektive guide eller logiuthyrare. För den servicen tar bolagsbolaget cirka en tiondel av omsättningen. På så sätt kan företagarna ägna sig helt åt entreprenörskapet.

På liknande sätt hoppas han att alla fiskevårdsområden kan gå samman och sälja ett fiskekort som gäller i alla fiskevatten inom Vilhelmina kommun. Det skulle göra det enkelt för fiskaren. Fiskekortet, ett så kallat gold-card, skulle kosta tio gånger så mycket som ett normalt fiskekort. Intäkterna delas sedan lika mellan alla fiskevårdsområdena.

– Många är positiva till visionen, och vi arbetar i en härlig anda, säger Göran Jonzon.”

22 kommentarer

      • edors blogg

        Nja jag skojade mest. Själv och många jag pratade med i min omgivning vid det tillfället hade mest roligt åt det där. Det fattade väl alla med lite verklighetssubstans att det mera var luftslott än konkret verklighet. Själv har jag aldrig lyckats med få en fisk i Vojmån. För mig hade de gärna fått göra de arbeten som Vattenfall prospekterat för. Vojmsjön sägs ju se för jävligt ut på vissa ställen idag. Det skulle blivit bättre samt även fisket efter Vojmån enligt Vattenfalls plan. Men skit samma idag, tåget har ju gått med sina 40 miljoner och ett jättestort vindkraftverk. Den beryktade fina kostymen blev inte ens till en tummetott.

        • keka (inläggsförfattare)

          Förstod nästan det 🙂 Men det var ganska kul att höra hur de skulle bygga detta center och hur andra nejsägare skulle ställa upp som arbetskraft….sen vart det tyst som i graven….som vanligt mycket snack och ingen verkstad 😀 Fast nu vet man i framtiden vilka struntpratarna är så lite gott har ju kommit av detta 😀

  1. keka (inläggsförfattare)

    Jag var en av de som tog Göran Jonzon i försvar efter att det började komma kommentarer veckan efter omröstningen i stil med ”när kommer jobben” men nu börjar jag också undra …..hur många jobb har tillkommit p.g.a. nej till överledningen? Och då menar jag arbeten som folk lever på….inte hobbyverksamhet.

  2. Göran Jonzon

    Folk som inte har modet att komma med egna visioner kan roa sig med att håna den som kämpar för förändringar.
    Vojmån Visit Center var en plan som skulle passa bra in på Leader Lapplands projektkrav för att bevilja EU-medel ur den fond som tilldelats för detta.
    Det var aldrig tänkt att detta projekt skulle finansieras via ideella insatser; det är ett påhitt av några förvuxna mobbare.
    Tvärtom fick vi i arbetsgruppen mycket positiva signaler i början, men sedan smög sig byråkratin in i bilden…..!
    Det första steget som vi fick beviljat var i form av en utredning, men vi hade inte hunnit ens till dess slutförande innan jordbruksverkets byråkrater stoppade hela Leader Lapplands administration och all finansiering av samtliga projekt i Väster- och Norr-botten.
    Alla projekt frös därmed fast i 15 månader.
    Med den erfarenheten i ryggen var det många av oss som tappade lusten att jobba vidare.
    Till detta ska läggas en rapporteringsbörda som saknar beskrivning:
    Exempelvis lade jag själv ut 200 skr till hyran av församlingshemmet i Dikanäs och fick ett kvitto.
    Men det kunde inte Lst. tjänstekvinna godkänna, utan krävde att få en driftskalkyl över detsamma församlingshemmet, för att se om 200 skr för 3 timmars hyra inkl. fikabröd och kaffe till deltagarna verkligen kunde vara en relevant kostnadsnivå med tanke på uppvärmning, personalkostnadet och avskrivningar av byggnaden ???
    En annan förening hade köpt ut 21 kanelbullar till ett möte där det endast dök upp 17 personer som skrev upp sig på den obligatoriska närvarorapporten, varpå jordbruksverkets revisor då ville veta var de övriga 4 kanelbullarna tagit vägen och om inte dessa var att betrakta som kostförmån?

    Med den inställningen från ansvariga administratörer dog givetvis all drivanda, och inte bara hos oss som drev idén om VVC.
    Klandra oss gärna för detta, men gör det på sakliga grunder.

    • keka (inläggsförfattare)

      Hahahaha…..lätt att komma med visioner när andra ska uppfylla dom 🙂 Vem har påstått att detta projekt skulle finansieras av ideella insatser? Förklara närmare!! Dina 200 skr kan du få av mig så slipper du våndas, ge mig dina bankuppgifter så fixar jag det 🙂 Jag klandrar ingen utan bara inser att utav de stora planerna som du skroderade om blev intet…. Som sagt….mycket snack och ingen verkstad. Jag vet iaf vilka skitpratararna är idag! Du är verkligen visionernas man 😀

  3. Toni Appelqvist

    @Göran Jonzon
    Av ren och skär nyfikenhet så undrar jag en sak.
    Dessa skrivningar eller vad det var från jordbruksverket,, finns dessa ytterst märkliga åsikter bevarade för eftervärlden?
    OSA

    • Göran Jonzon

      Toni Appelqvist:
      Du kan få detta bekräftat av antingen Ulf Grahn eller Ewa Larsson, vilka båda sitter med i LAG-gruppen för leader Lappland.
      SJälv har jag inga dokument i saken.
      MVH (Betyder MMed Vänlig Hälsning!)
      Göran Jonzon

  4. Ann-Sofie Gavelin

    Tror vi verkligen, att en idéspruta till människa ska kunna och orka att komma med ideer, förslag och visioner och samtidigt genomföra dem och denna genialiska idé ensam? Han levererade i sina förslag, helt öppet för alla som ville, få ta för sig dom delar som passar en själv. En massa olika möjligheter för många olika grupper att kunna jobba med, och t o m hur det skulle kunna gå till att samla alla grupper till samarbete. Om man tycker sig ha hört, att en enskild individ ha sagt sig ska ordna en stor mängd jobb åt oss, borde vi då inte kunna fundera på om det verkar realistiskt eller om man tolkat det fel? Hoppas att vi minns att Vattenfall sa, att om de fick göra en överledning, så kommer arbetstillfällena tidigast efter 6 år! Om vi hört att de skulle komma tidigare, så kanske Vattenfall menade att våra arbetstillfällen, städning efter dem, kommer om 6 år? Vilka andra arbetstillfällen var vikta för oss?

    Jag är socialdemokrat men tror mig ändå förstått.
    Ända sedan folkomröstningen har jag sett krav på Göran Jonzon att ordna fram arbetstillfällen åt oss. Tror vi verkligen att det fungerar så? Därför började jag läsa vad det egentligen är han säger. Han slänger ju ur sig en massa detaljerade ideer och jag fattar inte att ingen av oss har nappat på någonting. Det här med Vojmån Visitor Center är ju den mest geniala idé och kunde bli världens turistmagnet. Är vi verkligen inte intresserade att med gemensamma krafter genomföra något i den stilen?

    Ska man själv genomföra idén man fått, så gäller det att INTE BERÄTTA om den för någon som kan stjäla den, eller störa en i tankegångarna. Sedan gäller hårt arbete i det tysta tills den är klar att levereras, precis som dom gjort som hoppade utanför stängslet såsom Emma Nilsdotter, som nu turnerar Världen runt med The Real Group, Carolina Rönnberg med sitt kläddesignföretag ”CR 91200” som vinner framgång på framgång och Jan Sundberg som nu kommer hit med Serverhallen till oss m.fl.
    Finns det ingen annan än den ”kaxige” idesprutan här på orten, som kan komma på något i stil med ovanstående?

    Ser vi inte hur vansinnigt många ideer han levererar i texten ovan? Ideer som täcker de flesta områdena som kan vara möjliga här. Passar ingenting in på en enda av oss?
    På dig eller din grupp. Har vi inga som helst egna ideer?

    Sitter vi verkligen och väntar på att en enskild person ska ordna åt oss? Förväntar vi oss verkligen det, som vore vi barn? Och klagar för att det inte sker?
    Är du beredd att ordna jobb åt någon annan? Är det detta som vi ska lära våra ungdomar? Förtjänar de inte annan vägledning?
    Förvänta av andra vad du förväntar av dig själv. Ge till andra det du själv vill ha av dem.

    Glappet är tydligen alldeles för stort från den kaxige idésprutans försök att höja vår kunskapsnivå (med bl.a. provocerande främmande ord) och öka vårt användande av området för tanken, till den omtalade sandlådan?
    Finns det egentligen något hopp för Vilhelmina?

    Hur många ideer har Göran Jonzon förmedlat i utdraget ovan?

    • keka (inläggsförfattare)

      Ann-Sofie varför jag la denna text och länkade till denna från VKs ”Tyck till” beror inte på Görans förmåga till att få fram idéer. Han påstod att hans argument för att bevara Vojmån var miljömässiga och antal arbetstillfällen var motpartens argument. Detta är struntprat eftersom jag med flera minns hur han skroderade vitt och brett hur han och andra nejsägare skulle bygga upp detta Vojmån Visitor Center……att komma med idéer och vara en idéspruta är en sak…..att föra folket bakom ljuset med löften är en annan.
      Och varför ska jag ordna fram jobb åt andra….kan inte komma på att jag lovat dylikt…och vad menar du med ”Är det detta som vi ska lära våra ungdomar? Förtjänar de inte annan vägledning?”

  5. Ann-Sofie Gavelin

    Förlåt mig Keka! Det blev lite fel att jag la upp det här. Jag riktade inte mina ord till dig utan till OSS ALLA på denna ort, som fortfarande ältar detta, istället för att komma med gångbara ideer som hjälper oss och denna ort framåt. Min bön är egentligen att vi istället tar varandra i hand och hjälps åt. Det går åt för mycket dyrbar energi till att hitta fel hos varandra och klaga. Och under den tiden hinner den som har huvudet på skaft göra en hel del? Vi har ju allt och ingenting här! Här finns plats för hur mycket som helst.
    Allt detta tjat avväpnar mig helt och jag tappar all geist. MEN… det värsta är, att jag är inte ensam! Många är illa berörda och har tappat tron på det mesta. Ingenting är roligt längre. Och ur det kommer inga bra ideer. Men jag vill inte föra någon annans talan, bara min egen. Hur många mår bra av detta käbbel på vår dyrbara tid. Jag tycker att vi i Vilhelmina är värda något mycket mycket mera och vackrare. Jag också förstår att vi alla har fullt upp och det är svårt att finna tid till att samarbeta över olika projekt på fritiden. Men är det inte förspilld tid att klaga över arbetstillfällen som inte finns? Ännu. Många säger mycket eller slänger ur sig, men varför ska jag kräva att alla talar sanning. Har jag behov för det? Vem talar sanning? Det enda man med säkerhet kan veta är det man lovar sig själv? Det är inte ordet utan handlingen som är det avgörande. Man kan väl inte ställa enskilda personer till svars eller avkräva dem att uppfylla det dom lovat om det inte finns risk för att de spelar bort något man satsat?

    Och nu blev det riktigt pinsamt, när jag tänker på vad du jobbar med. Jag ber dig extra om ursäkt! Det är icke riktat till dig! Jag menar det till oss alla på denna ort! Att vi tänker på hur vi pratar.
    Jag vet att du i alla år har gjort detta fantastiska och viktiga arbetet med ungdomar och är alltjämt väldigt omtyckt. Förlåt! Hoppas att du förstår mig och litar på vad jag säger.

    Tack för att du la upp linken! Så man lättsamt kan läsa det igen och få chans att kanske plocka till sig lite ideer.

    Kanske mitt förslag om att bygga något bra för oss genom donationer skulle passa till Vojmån Visit Center?

  6. Ewa Larsson

    Hej keka!
    Vill ”bara” säga, lite tyst, att det har blivit och gjort en hel del runt våra förstörda vattendrag. En del av ”våra” egna entreprenörer på orten och med folk från orten. Det jobbas på i det tysta, för ingen har väl behov att skrika ut sina ”åtagande”.
    Det togs också fram ett himla bra material av Model Forest med åtgärder för att åtgärda och kunna ta vara på och utveckla kring våra vattendrag.
    Men som i allting annat så krävs kapital, för att lyckas driva och skapa fler arbetstillfällen och det är ingen som lovat att ”slanta upp” och starta några storskaliga företag i svallvågen av Vojmån. Men å andra sidan så drivs det företagande och företag runt och med GJ.z, som växer.
    Tanken kan aldrig ha varit att en person ska driva hela kommunen runt med arbetstillfällen?
    Blir lite beklämd att det hela tiden bara anklagas till höger och vänster, utan att man nån gång ger ett berömmande eller åtminstone nått positivt litet utrop för det som verkligen händer.
    Jag håller helt med Ann-Sofie Gavelin i det hon skriver!
    Vet att det försökt komma igång en hel del projekt som dock inte fått fotfäste på grund av olika anledningar, många BRA projekt och det är så synd, men ….
    Så,keka,vad jag vill ha sagt är att jag tycker att det är lite orättvist att det bara talas om allt som inte blivit och ingenting om det som verkligen blivit och utvecklats.
    Precis som Ann-Sofie också skriver så är det upp till varje person att se sina egna förmågor till utveckling också.

    • keka (inläggsförfattare)

      Kan nog vara så Ewa, fast hur många arbetstillfällen har det kommit till som en effekt av att det blev nej till överledningen? Vore intressant att veta.
      Men jag säger till dig precis som jag sa till Ann-Sofie att varför jag lade ut denna artikel berodde på att GJZ påstod att han aldrig pratat om arbetstillfällen under vojmådebatten….vilket inte är sant. Jag har själv ”pratat” med han på nätet om just arbetstillfällen som dessutom skulle bli långvariga och inte tillfälliga som det skulle blivit vid en överledning.
      Vem har påstått att en person ska driva hela kommunen med arbetstillfällen? Det jag reagerade på är hur allt va så enkelt innan omröstningen, hur nej-sägare skulle arbeta ideellt för detta projekt och hur GJZ redan ritade på det timmerhus som skulle bli navet i projektidén….då har man väl gått ut ganska hårt att påstå sig ro iland det hela…..eller? Jag minns också hur ett flertal påstod sig ha kontakter av sportfiskare över landet som i stort sätt stod på kö för att få komma hit….då va det enormt mycket snack….sen efter röstningen så fes det av ganska fort….alla ivriga verkade totalt försvinna….och jag ställer mig frågan igen…hur många har fått ett arbeta som de kan leva på som en effekt av det blev ett nej till överledningen? Kan nån ge mig en siffra?

  7. Toni Appelqvist

    Tydligen vill eller kan inte Göran Jonzon svara på min enkla fråga. Det var lite synd.
    För det hade varit intressant att se.
    Man kan då bara spekulera i orsaken i att inte hörsamma min ”vädjan”
    Och får man inget riktigt svar, så får personer skylla sig själva att det uppkommer spekulationer.

    • keka (inläggsförfattare)

      Synd att han inte kan/vill svara på din fråga Toni….jag har haft samma problem med honom i tidigare debatter där han gärna duckar och inte vill besvara obekväma frågor 😀 Han kommer gärna med påståenden….men när man synar dom så blir det tyvärr som oftast kalla handen 😀

    • Göran Jonzon

      Synundersökning rekommenderas !
      Du har fått svar så snart jag uppfattat din fråga.
      Men orkar du inte gå tillbaks till den plats där du utställt frågan, så kan jag inget göra åt det!

  8. Toni Appelqvist

    Men snälla lilla Göran Jonzon.
    Nu får du ta och skärpa till dig.
    Du skriver något som du nu hänvisar till. Det säger föga om sanningshalten.
    Jag efterfrågar källans material. Inte vad du skriver här. Det borde väl inte vara så svårt att begripa?
    Så någon form av synundersökning torde ej vara aktuell för min del.
    Se så. Fram med det nu. Kom det via mail eller brev?
    Tack på förhand från en person med ypperlig syn.

    • keka (inläggsförfattare)

      Nämän Toni…kör du med härskarteknik? ”Snälla lilla” används för att förminska nån vet du väl 😀

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.