Kenneths tankar

Alkoholförsäljning i Skolparken (skolgården)

Jag kan tycka att det inte finns någon som helst anledning att godkänna ett tillfälligt alkoholtillstånd i Skolparken under WWW-helgen, vill man ta sig en öl eller annat så finns det serveringar i närheten, en på andra sidan gatan t. o. m. Varför kan inte en skolpark/gård få vara ”helig”? Arrangemanget i sig är ju superbra, en riktig familjefest som borde få vara nykter….festa till kan alla vuxna göra på kvällen på de olika partyställen som finns i Vilhelmina. Vad säger ni alla, var det så här i efterhand så viktigt med ett öltält på skolgården?

15 kommentarer

  1. €dor

    Tack för senat! Jag har sett det skrivits en hel del om det här och jag har faktiskt aldrig brytt mig i något närmare engagemang. Dels för att jag har inget intresse för hela engagemanget. Men det är naturligtvis vad jag tycker. Skolgården säger du, Volgsjö skola då? Men den var väl stängd för skolundervisning då? Om det var olämpligt servera öl eller inte kan man diskutera, men har den någon betydelse var tältet var beläget i det här fallet på en stängd skola?
    Är det alkoholen som är problemet eller är det platsen och alkoholen, det är det jag inte fått riktigt kläm på. Hade tältet varit någon annanstans exempelvis nere vid Tjärnvallen hade det varit okej då?

    • keka (inläggsförfattare)

      Hej Edor, Jo skolan var stängd för undervisning, men för mig är vissa platser mer eller mindre anpassade för alkoholförtäring, jag tror ingen (eller väldigt få) skulle tycka att det vore okej med ölservering i kyrkan….eller församlingshemmet. Som jag skrev så är arrangemanget superbra men varför ska det vara tvunget med alkoholförsäljning? Det hela är ju mer som en familjefest och ska väl bära sig utan alkohol. Dricka hinner alla göra innan kvällen och personligen tycker jag att det är dumt med alkohol i samband med ett motorarr. Vad tycker du själv Edor?

      • €dor

        Skulle jag tänka efter rejält kanske det inte är så lämpligt. Speciellt då man vet vad drogerna ställer till med i samhället. Jag tycker ungdomar ändå unga idag ser mer negativt på alkoholen än vad det gjordes då jag växte upp. De mera beroende drogerna fanns givetvis inte då, men framförallt öl var populärt. Speciellt mellanölet under den tid det fanns. Nä, tänker jag efter är det inget att rekommendera överlag.

        • keka (inläggsförfattare)

          Var får du ifrån att ungdomar idag ser mer negativt på alkohol än förr? Det sups rejält bland ungdomar idag och vi har alla ett jättearbete framför oss för att vända trenden.

          • €dor

            Ja vad fick jag det ifrån? Därför att jag inte visste det. Men då är frågan, hjälper det då med att förbjuda ett öltält? Problemet måste ligga djupare än så?

          • keka (inläggsförfattare)

            Det hjälper såklart inte med att förbjuda öltält enbart, det handlar om att förändra attityder både bland barn och vuxna. Ska fest alltid förknippas med alkohol bland vuxna så blir det även så bland barn och ungdomar, det handlar också om vi vuxnas tillåtande inställning till alkoholbruk bland unga. Ta bara för ett antal år sedan när det arrangerades disco i spindeln nere på Tjärnvallen under dansgalorna, där fanns ingen som helst kontroll av minderårigas drickande, de kom in berusade och även rejält berusade….vilka signaler ger man då som vuxen? Jo att det är okej att supa som barn och ungdom, jag är övertygad om att vi alla måste jobba mot samma mål och på samma sätt för att gemensamt minska drickandet bland barn och ungdomar, det håller inte att vi är stenhårda med nolltolerans när vissa har en mer tillåtande attityd…..då jobbar man mot varandra och det gynnar ingen.

  2. €dor

    Ja alltså vad jag menar eller den uppfattning jag fått i frågan var att personen som tillät det hela är centralfiguren och det är denne som ska ställas vid skampålen för problem som funnits långt innan. Länsstyrelsen och hela det rabaldret, vad hjälper det och sedan skuldbelägga alla som far illa.

    En total nykterism tror jag inte går att uppnå och världen är sån lite överallt att alkoholen flödar och inte minst knarket. Se på alla artister vi läser om som ”åker dit”. Kanske de som ungdomarna ser upp till och borde gå med gott föredöme. Att Vilhelmina skulle särskilja sig i motsats vore mycket konstigt. Vi ska naturligtvis vara så bra som möjligt och uppväxtförhållandena är lite olika idag mot då jag växte upp. Någon ungdomsgård fanns inte ute i ”bushen” dit man kunde ta sin tillflykt. Om det var bättre eller sämre ska jag låta vara osagt.

    Men visst hänger mycket samman med vilka intressen man har som ung. Det är lätt hamna lite på tvären, som sedan kan bli värre. Vi får inte slarva bort ungas liv, om det sedan sker med hårdare övervakning eller en mjukare linje varvad med en gemenskap kanske är några alternativ. Vuxna har givetvis en stor del i detta. Supning har alltid förekommit och är inte värre idag än tidigare, både vissa vuxna och även ungdomar var utsatta. Jag tror häri vi har en del av förklaringen till problemet. Det ligger lite av en tradition i det.

    Nu tänker jag sluta och jag har inget mer att tillägga/tillföra. Men du ville ju ha en åsikt och om den är något ta fasta på vet jag inte.

  3. Suzanne Lindberg Sellin

    Jag tycker att det finns nån form av dubbelmoral här. Hur många år har inte alkoholförsäljning skett nere på Ishallen på somrarna, ingen skolundervisning nej och ja man har vakter i dörrarna men utanför är folk fulla och ungdomarna mitt ibland dem. Det har aldrig nån länsstyrelse ens kommenterat. Eller på folkets hus utescen under Hembygdsdagarna. Folk är fulla överallt i samhället. Vi kanske istället ska se på vilket sätt vuxna super häruppe. Att man anordnar ett arrangemang som börjar med mat kl 18.00 en lördag och vuxna människor kommer klart berusade till tillställningen trots att det finns en pub i lokalen. Vad är det som gör att folk inte kan gå nykter till en tillställning inmundiga några glas och inte dricka som om det tror att det ska ta slut i baren. Jag begriper det inte…vilka förebilder är det för ungdomar. Vi kommer aldrig att få ett drogfritt samhälle. Men attityden till ex alkoholen borde förändras. Söderut ser man sällan den typ av supande som finns här uppe.

  4. Majsan

    Hej.Håller med dig Keka.Det har funnits och finns så många som mår dåligt på grund av ”vuxnas” alkoholdrickande.Förstår inte varför dom ska ha öltält alls.Min uppfattning av vad jag hört tar ju folk bara nån enstaka där och dricker resten utanför,men hoppas att det är fel.Tror många har svårt att ta till sig att barnen ofta tar efter de vuxna i det de gör och inte i vad de säger..Nu finns det ju så mycket mer i drogvärlden så håller med dig,attityden MÅSTE förändras..Vuxenansvar är ju att vara en förebild för barnen och finnas till hands för dom och ungdomar i deras situation.Tack för att ni gör ett bra jobb på ungdomsgården också…

  5. Göran Jonzon

    Det tycks inte ha varit någon direkt efterfrågan på öltältet från den berömda ”marknaden” heller.
    Enligt uppgift såldes det 28 st öl och kostnaden för arrangören blev ca 85 skr/försäld burk.
    Således ingen strykande åtgång precis.
    Men precis som du skriver Kenneth, så tror inte heller jag på förbudslinjen, utan det hela måste ske genom attitydförändring.
    I det sammanhanget är det ju viktigt att vi inom politiken hänger med i täten och inte i svansen av utvecklingen bort från alkoholkulturen.
    Det som syns mest är fyllan utomhus och kring ffentliga tillställningar, men sju resor värre är superiet i hemmen. Effekterna av det ser vi på notan för SOC !

    • keka (inläggsförfattare)

      Ja men precis, jag tror absolut inte på förbud, och vi kommer aldrig få ett helnyktert samhälle….men det ska som jag tidigare skrivit vara besvärligt och inte lockande att dricka alkohol som minderårig. Det handlar absolut inte heller att ”straffa” minderåriga utan för mig handlar det om att förvalta de unga vi har, de mest värdefulla och de som ska ta över efter oss. Jag vill dom väl och att de ska få en bra start i livet…….det får man inte av för tidigt alkoholförtärande….många klarar sig bra men tyvärr så är detta början för en del till ett livslångt supande och alkoholism. Varje år vi kan hålla upp alkoholdebuten är en seger för oss alla.

  6. Göran Jonzon

    När jag började i industrin på mitten av 1970talet, var det kutym med alkohol i alla sammanhang med representation. Många var de inköpare som blev alkoholister, liksom säljare var de en särskilt utsatt grupp. Affärer skulle göras upp över och firas med ett antal glas eller flaskor.
    Vid slutet av 1980talet var det betraktat som ett adelsmärke att tacka nej till sådana arrangemang och redan vid 1990talets slut sågs den ned på som började fumla med sprit under eller efter en avtalsuppgörelse.

    Samtidigt slutade man ge dyra julklappar som presenter och det blev alltmer vanligt att man skickade gratulationskort till sina affärsbekanta till jul och semester med en gåva i form av fadderskap för barn eller skolor i utvecklingsländer.

    Av någon obegriplig anledning har inte samma kultur vunnit insteg lika raskt inom förvaltningar och det offentliga rummet.
    Här går näringslivet före, liksom i många andra sammanhang.

  7. Suzanne Lindberg Sellin

    Dubbelmoralen som jag menar är att vi strävar efter ett samhälle där vuxna ska vara ett föredöme för ungdomarna, men när det gäller spriten så är de på nåt sätt helig ko och det sups rätt friskt överallt. Jag håller med om att vi måste ändra attityden till alkohol, jag har inget emot ett glas vin till maten men för mig kan det lika gärna vara ramlösa i glaset. Men för många är det ett måste att blir rejält på fyllan för att kunna ha kul och då är något fel. Och det gäller alla samhällsklasser och alla åldrar. Förr på konferenser skulle alla vara fulla och alkoholen flödade, det ser man lite av idag så där har attityden ändrats. Men nånstans måste attityden till alkohol ändras och är man nykter ska man inte bli propsad på att dricka för att folk inte tror att man har roligt utan alkohol

    • keka (inläggsförfattare)

      Visst är det så Suzzie, dubbelmoralen finns överallt och närmare än vad vi vill erkänna…..men även om vi vuxna dricker alkohol så ska vi kunna säga i från och visa att det är inte okej när minderåriga gör det, vi kan även visa att det inte behövs i tid och otid och att arr som sker under dagtid och som lockar familjer ska vara fria från alkohol…….en helt okej grej tycker jag.
      Det handlar inte om att få ett alkoholfritt samhälle….det är inte rimligt, men vi kan alla sträva efter att våra barn och ungdomar inte nyttjar alkohol och andra droger eller i alla fall skjuter upp sin debut för alkohol. Jag tror verkligen att vi kan göra skillnad men då gäller det att vi får med oss alla vuxna och föräldrar på samma tåg, vuxna måste våga vara vuxna och föräldrar måste vara föräldrar som sätter gränser för sina ungdomar, det handlar inte om att var kompis med sina barn…man är först och främst förälder som är jobbig och besvärlig och den som säger nej när det inte är okej. Man får ta sina barns ”förakt” och ”hat” men jag lovar att det går över, de flesta av alla barn och ungdomar inser att gränser som föräldrar sätter är inte av ondo utan de sätts av kärlek och omsorg och om man som förälder pratar om det och talar om för sina barn varför man är ett ”pain in the ass” så fattar alla det och kommer till slut att uppskatta det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.